Sinüs lifting ya da daha fazla bilinen adıyla sinüs kaldırma, implant uygulamasından önce gerçekleştirilen bir diş tedavi yöntemidir. Sinüslerde üst çenenin üstünde maksiller yer alır. Azı dişlerine yakın bir yerde konumlanmış olan sinüs boşlukları ses oluşumu ve kafanın ağırlığının azaltılması gibi önemli görevlere sahiptir. Şayet sinüs boşlukları aşağı yönlü olarak kayarsa bu durumdan kemik yapıları da etkilenir. Kemik hacminde de kayıplar meydana gelebilir ve bu da eksik diş nedeniyle uygulanacak implant tedavisini sıkıntıya sokar. İşte bu noktada devreye sinüs kaldırma işlemi girer.
Aşağı kaymış olan sinüs boşluklarının doldurulmasını hedefleyen sinüs lifting operasyonu, implant tedavisinin daha başarılı bir biçimde uygulanmasına olanak tanır. Bu işlem özellikle sinüs duvarı ile çene kemiğinin üst noktasında kasılmalar meydana gelmesi gibi sorunların da giderilmesinde etkilidir. Sinüs kaldırma hakkında en çok merak edilen konuları ele alacağız. Özellikle ameliyatın açık ve kapalı yöntemle yapılmasının ne anlama geldiğini ve operasyon sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaracağız. İlk olarak bu ameliyatın ne kadar sürdüğünden söz edelim.
Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Her hasta için sinüs lifting ameliyatının süresi aynı değildir. Bunun nedeni ise insanların ağız ve diş yapılarının aynı olmamasıdır. Bu nedenle operasyon süresi de hastanın ağız ve diş durumuna ya da uygulanacak ameliyat tekniğine göre değişir. Ancak sizlere genel olarak bir fikir vermesi bakımından sinüs kaldırma operasyonunun çoğunluklar 2 saat dolaylarında sürdüğünü söyleyebiliriz. Ağız içi doku ve zar durumuna bağlı olarak operasyon süresi 2 saatten daha kısa olabileceği gibi daha uzun da olabilir. Ameliyata başlamadan önce diş hekiminiz operasyon süresine dair size bir bilgi verecektir.
Sinüs Lifting Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak sinüs lifting işleminin iki farklı teknikle yapıldığını söyleyebiliriz. Bunlar; açık yöntem ve kapalı yöntem olarak adlandırılır. Kemiğin ortaya çıkarılması için mutlaka kesi uygulanması gerekir. Diş eti hattı boyunca kesi uygulandıktan sonra sinüs boşluğunun ortaya çıkarılması amaçlanır ve bunun için zar doku da kaldırılır. Alt kısımda yer alan kemik greft granürüyle doldurulur ve kesi uygulanan diş eti hattına dikiş atılır. Elbette tüm bu müdahaleler anestezi altında yapıldığından kesi ya da dikiş gibi girişimler sırasında hasta bir acı ya da ağrı hissetmez. Hastanın çene yapısına bağlı olarak diş hekimi tarafından hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir.
Açık Sinüs Lifting Nasıl Yapılır?
Açık sinüs lifting operasyonu genellikle kemik yüksekliğinin 3 mm ya da 4 mm’nin altında olması durumunda tercih edilir. Bu işlemde amaç daha fazla kemik oluşumunu sağlayacak zemini oluşturmaktır. Lokal anestezi uygulandıktan sonra anestezinin etkisini göstermesi beklenir ve sonrasında ağız içerisinden diş eti hattına kesi uygulanır. İstenen sinüs bölgesine erişildikten sonra sinüs kaldırılır ve sonrasında dikiş atılarak işlem tamamlanır. Bu işlemin diş hekimliğinde kullanılan tedavi koltuğunda gerçekleştirildiğini de eklemek gerekir. Ayrıca hastanın doku durumunun uygun olması halinde sinüs lifting ile aynı seans içerisinde implant uygulamasının da yapılması mümkün olabilir. Bu konuda diş hekiminizden bilgi alabilir ve aynı seansta implant için doku durumunuzun uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Kapalı Sinüs Lifting Nasıl Yapılır?
Kapalı teknikle de sinüs lifting operasyonu yapılabiliyor. Bu yöntem genellikle 5 mm ve daha yüksek kemik oluşumunda tercih edilen bir metot oluyor. İmplant işlemine önemli düzeyde kolaylık sağladığını da eklemeliyiz. Açık teknikte olduğu gibi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyonda sinüsün yükseltilmesi için osteotom adlı özel aletler kullanılır. Operasyon sırasında boşluğa kemik tozu da konur. İmplantın aynı gün yapılma ihtimali bu teknikte de mevcuttur ancak bunun için kemik doku durumunun uygun olması gerektiği unutulmamalıdır.
Sinüs Lifting Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uygulanan sinüs lifting işleminden sonra iyileşme sürecinin tamamlanması beklenmelidir. Bu sürenin 4 ay ila 6 ay arasında değiştiğini ve kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belirtmeliyiz. Elbette iyileşme tamamlanana kadar ağız içi hijyene ekstra bir özen gösterilmelidir. Hijyen konusunun ihmal edilmesi ciddi enfeksiyon sorunlarıyla karşılaşmaya neden olabilir. Diş hekimi tarafından bazı ilaçların kullanılması talep edilebilir, hastalar kendilerine reçete edilen ilaçları mutlaka düzenli bir biçimde kullanmalıdır.
Bu operasyon cerrahi bir müdahale olduğundan işlem sonrasında hafif oranda kanama, şişlik ya da ağrı olması son derece normaldir. Genellikle bu durum hastalarda endişe yaratsa da söz konusu tablonun beklenen bir durum olduğunu belirtebiliriz. Operasyonda sonra bölgeye asla darbe almamalısınız. Bu bölgeye masaj yapmamalı, bastırmamalı ve alanı rahatsız edebilecek her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Sadece diş hekiminin önerdiği ağrı kesici ilacı kullanmanız da önemlidir.
Asla sert kabuklu gıdaları ısırmamalı, çiğnememelisiniz. İyileşme döneminde tütün ürünleri ve alkol kullanımı önerilmez. Asitli, çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ile içeceklerden de birkaç gün uzak durmanız önemlidir. Şişliklerin ne zaman geçtiği de sıklıkla merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Elbette hafif düzeyde şişlikler olması sinüs lifting sonrasında beklenen bir durumdur. Bu şişlikler genelde 2 ya da 3 günde kendiliğinden azalmaya başlar, en fazla bir hafta içerisinde de geçer. Şişliklerin azalması için diş hekimine danışmak kaydıyla soğuk kompres yapılabilir.
Sinüs Lifting Kimlere Uygulanmaz?
Her hasta için sinüs lifting işleminin yapılması maalesef mümkün olmuyor. Öncelikle bu işlem için kişinin cerrahi müdahaleye engel bir sağlık sorununun bulunmaması gereklidir. Aynı zamanda aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olan kişilere de bu operasyonun yapılması sakıncalı olabilir.
- Kanser
- Akut sinüzit
- Alerjik rinit
- Sistemik hastalıklar
- Otoimmün hastalıklar
Aynı zamanda kanama bozukluğu olan hastalar için de operasyonun uygulanamadığını eklemek gerekir.
Sinüs Lifting Riskleri Nelerdir?
Deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi, sinüs lifting operasyonunda önem taşır. Ancak yine de her cerrahi müdahalede olduğu gibi sinüs kaldırmada da bazı komplikasyon risklerinin olduğunu unutmamak gerekiyor. Kanama, enfeksiyon ve anestezi ilacına bağlı riskler ilk akla gelenlerdir. Aynı zamanda membranın delinmesi veya yırtılması gibi bir riskin de olduğunu belirtmeliyiz. Böyle bir risk gerçekleştiğinde cerrah tarafından yırtığın onarılması amaçlanır. Eğer onarım yapılamazsa ameliyat iptal edilmelidir. İyileşmek için 1 – 1,5 ay kadar beklenmelidir ve sonrasında yeniden sinüs kaldırma ameliyatı planlanmalıdır.
Sinüs Lifting Operasyonundan Ne Kadar Süre Sonra İmplant Yapılabilir?
Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiyor. Bazı hastalarda sinüs lifting ameliyatı sırasında implantların yerleştirilmesi mümkün olabiliyor. Bu hastalar kemik dokusu uygun olanlardır. Bazı hastalarda ise ameliyattan sonra 3 ay ila 6 ay arasında bir süre boyunca beklenmesi gerekiyor. Kemik dokusunun bu sürede yeterli yoğunluğa erişmesi amaçlanıyor.
Sinüs Lifting Fiyatları
Hangi tekniğin kullanıldığı ve diş hekiminin deneyimi gibi çok sayıda unsur sinüs lifting fiyatları üzerinde etkilidir. Bu nedenle sizlere net bir fiyat bilgisi veremiyoruz ancak randevu talep edebilir, ağız için doku durumunun incelenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda size fiyat bilgisi iletmemiz mümkün olacaktır. Sinüs kaldırma ameliyatı hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.