Bonding koruyucu diş hekimliği ve estetik diş hekimliği kapsamında yapılan bir uygulamadır. Dişin doğal rengine uygun olan bir materyalin sertleştirilmesi ve dişe uygulanması şeklinde bir prosedür izlenir. Bu sayede dişlere daha beyaz, pürüzsüz, sağlıklı ve parlak bir görünüm kazandırılır. Bu yönüyle gülüş tasarımı çalışmalarında çok sık tercih edilen bir uygulamadır.
Bu işlem kapsamında temel prensibin dişe zarar vermeme olduğunu belirtmek gerekir. Dolayısıyla bonding uygulaması sonrasında dişler zarar görür mü şeklinde bir endişe yaşanmasına gerek kalmıyor. Uygulamanın kaç seans halinde yapıldığı, ne kadar sürdüğü ve benzeri konularda merak edilen hususları aktaracağız. İlk olarak işlemin nasıl yapıldığını kısaca özetleyelim.
Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kompozit reçine tabakasının gerçek diş dokusu ile birleştirilmesi olarak da özetlenebilecek olan bonding uygulaması, dişlerde mevcut olan bazı estetik problemleri gidermeyi amaçlar. Hem dişin şeklinin iyileştirilmesi hem de renginin daha beyaz görünmesi amacıyla uygulanabilen bir işlemdir. Bununla birlikte dişlerde meydana gelen küçük çatlakların, kırıkların gizlenmesini sağlar. Aynı zamanda diş aralarında açıklık olması durumunda da bu boşlukların gizlenmesinde son derece başarılı bir işlemdir.
Genel olarak bonding uygulaması şu şekilde yapılır:
- İlk aşamada hastanın ağız ve diş yapısı kontrol edilir. Dişlerde çürük var mı, diş etleri ve ağız dokuları sağlıklı mı gibi soruların yanıtları belirlenir.
- Eğer diş çürüğü gibi çeşitli problemler varsa giderilir.
- Hasta değerlendirilir ve anesteziye gerek olup olmadığı, dişler için aşındırma yapılıp yapılmayacağı belirlenir.
- Dişler hazırlanır ve gerekli görüldüyse lokal anestezi ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur.
- Uygulama yapılacak olan dişin yüzey kısmına pürüzlendirici ile bağlayıcı ajanlar sürülür. Bunun amacı dişin polimerize edilmesini sağlamaktır.
- Bondingin dişe katman şeklinde uygulanması sağlanır.
- Şekillendirme yapılır ve son aşamada cila uygulaması yapılarak işlem tamamlanır.
- Bazı hastalarda işlemden yaklaşık bir hafta sonrasında yeniden cilalama uygulamasının yapılması gerekebilir.
Bonding Uygulaması Ne Kadar ve Kaç Seans Sürer?
Uygulamanın ne kadar süreceği kaç adet dişe bonding yapılacağına bağlı olarak değişiyor. Genellikle tedavi kapsamında her bir seansta 2 ya da 3 dişe uygulama yapılıyor ve bu durumda toplam işlem süresinin 1 saat ile 1,5 saat arasında olduğunu söyleyebiliriz. Her bir diş için sürenin 30 dakika ile 1 saat arasında olduğunu ekleyelim. Bu süre dişin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebiliyor ve bu nedenle net bir süreden söz etmek de mümkün olmuyor. Bunun nedeni bazı dişlerde materyalin şekillendirmesinin daha uzun sürebiliyor olmasıdır.
Seans sayısı da kaç adet dişe uygulama yapılacağına göre değişebilir. Burada önemli olan unsur ağız ve diş durumunun işleme hazır olup olmadığıdır. Kimi zaman hastalar kontrol muayenesi esnasında çürük dişlerinin olduğunu fark edebiliyor. Elbette bu gibi durumlarda öncelikle sorunların giderilmesi gerekir. Haliyle seans sayısı da daha fazla olabilir. Ancak her bir diş için ayrı seanslara da gerek duyulmaz. Tek bir seansta birden fazla sayıda dişe bondingin uygulanabildiğini de ekleyelim.
Bonding Diş Fiyatları Ne Kadar?
Hastalara bonding fiyatları konusunda net bir rakam vermek yanıltıcı olabilir, nedeni ise kaç adet dişe uygulama yapılacağı, hangi dişler olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak fiyatların değişebiliyor olmasıdır. Aynı zamanda diş hekiminin deneyimi de fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Sonuç olarak fiyat verebilmek için öncelikle hastanın ağız ve diş muayenesinden geçmesi gerekir. Sonrasında bir planlama yapılır ve net fiyat bilgisi de belirlenerek hastalara iletilir.
Uygulamadan Sonra Dişlerde Herhangi Bir Değişiklik Olur Mu?
Elbette bonding uygulamasının yapılması, dişlerin her türlü unsura karşı dirençli olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle işlemden sonra da eskiden olduğu gibi dişlerin düzenli olarak temizlenmesi ve zarar görebileceği davranışlardan kaçınılması gerekir. Dişlere renk veren çay ve kahvenin aşırı oranda tüketilmesi, tütün ürünleri kullanılması ve aynı zamanda ağız hijyenine dikkat edilmemesi halinde dişlerde sararma olabilir. Uygulamanın ve cilalamanın başarılı şekilde yapılması durumunda sararma sorunu yaşanma riski düşük olsa da asla sararma olmayacağını söylemeyiz. İşte bu nedenle hastaların işlem sonrasında dişlerde olumsuz bir değişiklik olmaması için diş temizliğine dikkat etmesi önem taşır.
Bonding Uygulaması Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?
Genel olarak bonding avantajlarına şu örnekleri verebiliriz:
- Maliyeti pek çok işleme göre daha düşüktür.
- Çeşitli estetik problemlere hızlı ve etkin bir çözüm sunar.
- Tek seansta birkaç dişe uygulama yapılabilir.
- Kuron ve kaplama ile kıyaslandığında çıkarılan diş minesi oranı daha azdır v bazı hastalarda diş minesi hiç çıkarılmayabilir.
- Dolgu ya da şekil verme gibi bazı durumlarda anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz.
Dezavantaj olarak değerlendirilebilecek bonding özellikleri ise şöyledir:
- Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi durumunda sararma ya da lekelenme meydana gelebilir.
- Kullanılan yapıştırma malzemesinin belirli bir kalitede olmaması durumunda çıkması riski vardır. Ancak kaliteli materyaller kullanıldığında uzun süre kullanılır.
Bonding Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüm estetik diş hekimliği uygulamalarında olduğu gibi bonding uygulamasından sonra da dişlerin günde 2 – 3 defa fırçalanması ve diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi gerekir. Rutin olarak yılda 2 defa diş kontrolünden geçmeniz de önem taşır. Bunun dışında herhangi bir ekstra işlem yapılmasına gerek olmaz.
Bonding Uygulaması Kırılır Mı?
Hastalardan sıklıkla duyduğumuz sorulardan biri de bonding kırılır mı şeklindedir. Kırılma olmaması için şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:
- Gözlük sapı, kalem gibi sert cisimleri ısırma davranışlarından uzak durulmalıdır.
- Dişe sert darbeler almaktan kaçınılmalıdır.
- Sert kabuklu kuruyemişlerin dişle kırılmasından kaçınılması gerekir.
- Sert gıdalar ön dişlerle ısırılmamalı, çiğnenmemelidir.
Bonding Hangi Dişlere Uygulanır?
Bu işlemin çoğunlukla estetik amaçla yapılıyor olması nedeniyle ön dişlere daha sık uygulandığını söyleyebiliriz. Ancak diğer dişlere de uygulanması mümkündür. Genellikle bonding uygulaması şu problemleri yaşayan hastaların tercihi oluyor:
- Dişlerde ayrıklık olması
- Dişlerde kırık ya da çatlak olması
- Diş boyunun kısa olması
- Dişlerde lekelenme ve sararma olması
- Dişe uygulanan dolgunun nahoş bir görünüm sergilemesi
- Dişlerde hafif seviyede çapraşık bir görünüm olması
Bonding Dolgu Kimlere Yapılmaz?
Her hasta için bonding işlemi ideal bir seçim olmayabilir. Bu nedenle işlem öncesinde mutlaka hastanın basit bir muayeneden geçmesi önerilir ve böylece uygulama için uygun bir aday olup olmadığı belirlenir.
Aşağıdaki durumlarda bu uygulama ile iyi bir sonuç alınması çok zordur.
- Diş etlerinde problemler olması
- Sıklıkla ağız enfeksiyonu sorununun yaşanıyor olması
- Dişlerde aşırı düzeyde aşınma meydana gelmiş olması
- Diş minesinde problem olması
Bonding Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Hastaların bonding sonrasında ağız ve diş temizliğine, hijyenine dikkat etmesi son derece önemlidir. İşlemden hemen sonra 2 gün boyunca dişlerde renklenmeye neden olabilecek gıdaların tüketilmemesi, tütün ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Çay ve kahve tüketimine 2 gün ara verilmesi önerilir. Aynı zamanda buzlu içeceklerden, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden de 2 gün uzak durulmalıdır. Bondinge dair merak ettiğiniz tüm konuları ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.