kanal tedavisi

Kanal tedavisi dişte büyük oranda çürüme meydana geldiğinde ve bu tabloya enfeksiyon da eşlik ettiğinde tercih edilen bir diş tedavi yöntemidir. Bu tedavinin temel hedefi dişin çekilmesini önlemek yani dişi kurtarmak ve eski fonksiyonlarına kavuşmasını sağlamaktır. Tedavide dişin özü ve sinirler alınır, dişin iç kısmı tamamen temizlenerek kalan boşluk da dolgu materyali ile kapatılır. 

Dişte enfeksiyon meydana geldiğinde şayet tedavi yapılmazsa dişin kaybedilmesi riski doğar. Aynı zamanda enfeksiyonun komşu dişleri ve dokuları da etkilemesi söz konusu olabilir. Bu nedenle mutlaka kanal tedavisi işleminin yapılması gereklidir. Hangi durumlarda kanal tedavisinin yapıldığını, tedavi sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaracağız. Bu tedaviye dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ve ilk olarak nasıl yapıldığı konusunu detaylıca ele alalım. 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kanal tedavisi işleminin sanıldığı kadar ürkütücü bir işlem olmadığını, lokal anestezi altında yapıldığını ve hastanın hiçbir biçimde ağrı ya da acı hissetmediğini belirtmeliyiz. Diş, mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç tabakadan meydana gelir. Pulpa, kök kanalındaki yumuşak dokudur ve sinir yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Şayet diş çürüğü dişin pulpa kısmına kadar ilerlediyse genellikle bu tedavinin yapılmasına ihtiyaç duyulur. 

Şiddetli ağrıya neden olabilen bu tabloda kanal tedavisi ile dişin çekilmekten kurtarılması mümkün olabiliyor. Tedavi kapsamında enfekte olan bölge, enfeksiyondan etkilenen sinirler ve çürük alanlar tamamen temizleniyor. Çünkü pulpa alanının zarar görmesi halinde bu bölgede hızla bakteriler üremeye başlar. Bakterilerin etkisi ile komşu bölgelerde de hasarlar meydana gelebilir. Ortaya çıkan ağrı ise hastaların günlük yaşam kalitesini ciddi düzeyde olumsuz etkiler. 

Kanal tedavisiyle bu alanın temizlenmesi halinde dişin işlev kaybına uğramadığını da belirtmeliyiz. Çünkü temizlik sonrası oluşan boşluk dolgu materyali ile kaplanır ve diş yeniden eski işlevine kavuşturulur. Hastalar tedavi sonrasında dişin çiğneme gibi fonksiyonlarından rahatlıkla faydalanmaya devam ederler. 

Kanal Tedavisi Aşamaları

Genel olarak kanal tedavisi aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Röntgen çekimi yapılarak köklerin incelenmesi sağlanır. 
  • İşlem yapılacak bölgenin uyuşturulması ve hastanın süreci konforlu şekilde geçirmesi için lokal anestezi uygulanır. 
  • Pulpa bölgesine kadar ulaşılır ve bu bölge temizlenir. Çürük alanların ve sinirlerin tamamen temizlenmesi sağlanır. 
  • Şayet yeniden kontrol gerekmiyorsa kalıcı dolgu ile boşluk kapatılır. Yeniden kontrol gerekirse geçici dolgu işlemi gerçekleştirilir ve işlem tamamlanır. 

Kanal Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Her diş çürüğü durumunda mutlaka kanal tedavisi yapılmasına ihtiyaç olmaz. Daha önce de söz ettiğimiz gibi bu tedavi sadece diş sinirlerinin de zarar görmüş olması gibi ilerlemiş vakalarda tercih edilen bir tedavidir. Hangi durumlarda uygulandığını ise kısaca şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Diş çürüğünün diş sinirlerine ilerlemiş olması 
  • Diş sinirlerini de etkileyen düzeyde diş kırıklarının meydana gelmesi 
  • Diş eti hastalıklarının ilerlemiş olması 
  • Dişlerde aşırı oranda bir aşınma meydana gelmesi 
  • Dişin farklı bir nedenle canlılığını artık kaybetmiş olması 
  • Dişin pulpa tabakasının herhangi bir nedenle zarar görmüş olması 
  • Bazı diş eti hastalıklarının çok fazla ilerlemiş olması 

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?

Halk arasında kanal tedavisi işleminin çok zorlayıcı olduğu düşünülse de işlemden önce lokal anestezi ile bölgenin uyuşturulduğu bilinmelidir. Bu nedenle tedavi sırasında hastanın acı, sızı hissetmesi mümkün olmaz. Sadece tedavi sonrasında kısa süreliğine ağrı şikayeti olabilir ancak bu da günlük yaşamı etkileyecek şiddette bir ağrı değildir. Hastanın gerek duyması halinde diş hekimi tarafından reçete edilen ağrı kesici de kullanılabilir. 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi her hastada aynı olmaz çünkü hangi dişe kanal tedavisi yapılacağı, dişin ne oranda zarar görmüş olduğu gibi unsurlar tedavi süresini de etkiler. Enfeksiyonun geniş bir alana yayılmış olması durumunda tedavinin daha uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak küçük bir alana yayılması halinde daha kısa bir seans süresinde tedavi tamamlanır. Çoğunlukla tek seansta hem bölgenin temizlenmesi hem de dolgu uygulamasının yapılması sağlanır ve bu nedenle hastaların tek seansta bu sorundan kurtulmaları da mümkün olur. 

Ender durumlarda ikinci seansa ihtiyaç olabilir ve yine ender durumlarda enfeksiyon çok geniş alanlara yayıldığından tedavi de uzun sürebilir. Diş hekiminiz tedaviye başlamadan önce tedavi süresi hakkında da sizi bilgilendirecektir. 

Kanal Tedavisinin Teşhisi Nasıldır?

Teşhis için bazı unsurlar aranır ve bunların başında gelen de pulpa tabakasıdır. Pulpada enfeksiyon olması, derin çürümelere bağlı olarak diş kökü sinirlerinin hasar görmüş olması haline kanal tedavisi yapılması kararı alınır. Pulpada enfeksiyon olduğunda ilk aşamada sızlama ve ağrı şikayeti meydana gelir. Ancak genellikle sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi sırasında bu sorun yaşanır. Sonraki aşamada ise gıdaları ısırma ya da çiğneme sırasında da ağrı meydana gelmeye başlar. Enfeksiyonun ilerlemesi devam ettikçe ağrı sürekli hale de gelebilir. Bununla birlikte aşağıdaki şikayetlerin de ortaya çıktığını söyleyebiliriz: 

  • Dişte sallanma olması 
  • Diş etlerinde şişme olması
  • Dişin renginde değişimler meydana gelmesi 
  • Yüz bölgesinde şişme olması 
  • Apse 

Tedavi Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastaların kanal tedavisi sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair bazı detayları ele alalım. 

  • Tedaviden sonra birkaç gün boyunca sızlama, ağrı ya da hassasiyet şikayetleri olabilir. Bu durum normaldir ve geçicidir. Eğer uzun süre devam ederse diş hekiminize bilgi vermenizi öneririz. 
  • Sadece diş hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi kullanmanız tavsiye edilir, kanal tedavisinden sonra gelişigüzel ilaç kullanımından uzak durmalısınız. 
  • İşlem sonra erdiğinde birkaç saat yiyecek – içecek tüketmeyin. 
  • Tedaviden sonra ağız ve diş temizliğine devam edilmelidir, dişler fırçalanmalı ve diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi ihmal edilmemelidir. 

Tıkla öğren –> invisalign

Kanal Tedavisi Tekrar Edilebilir mi?

Evet, gerekli görülmesi durumunda kanal tedavisi tekrar edilebilir ve bu da yapılması ‘retreatment’ olarak adlandırılır. Çoğunlukla tedavinin hatalı şekilde yapılması ya da tedavi sonrasında bazı semptomların ortaya çıkması halinde yeniden kanal tedavisinin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte kanalların eksik doldurulması ya da temizliğin yeterli düzeyde yapılamamış olması halinde de tedavinin yeniden yapılmasına gerek duyulabilir. 

Diğer nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Sızıntı olması 
  • Dişin restore edilmesinde hata yapılması 
  • Dişe ait kanalların doğru şekilde bulunamamış olması 
  • Kanal içerisinde delme işleminin hatalı biçimde yapılması 
  • Kanala konan postların dişe zarar vermeye başlaması 
  • Dişe darbe gelmesi 

Elbette bu ve benzeri durumlar çok ender yaşanır ve bu nedenle kanal tedavisinin yeniden tekrarlanmasına ihtiyaç duyulma olasılığı da çok düşüktür. Özellikle deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi durumunda yeniden tedavi yapılması olasılığı daha da düşük olacaktır. 

İlginizi çekebilir –> Diş Muayenesi

Kanal Tedavisi Fiyatları

Hastalar kanal tedavisi hakkında net bir fiyat bilgisi almak isteyebiliyor ancak fiyatlar kişiden kişiye değişiyor. Hangi dişe kanal tedavisinin yapılacağı, tedavi sonrası kullanılacak dolgu malzemesi ve bu malzemenin kalitesi fiyatlarda belirleyici olan unsurlardır. Diş kliniği ve diş hekiminin deneyimi gibi hususların da fiyatları etkilediğini belirtmeliyiz ve bu nedenle net bir fiyattan söz etmek zordur. Randevu talep ederek muayene olabilir ve kanal tedavisinin sizin için geçerli fiyatını öğrenebilirsiniz. 

Bilgi sahibi olun –> Diş Dolgusu

Bize Ulaşın

Hızlı Randevu için Formu Doldurun