Diş eti kanaması pek çok kişinin yaşadığı ancak maalesef az sayıda kişinin ciddiye aldığı bir problemdir. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi diş yüzeylerinde plak birikmesine neden olur ve bu plaklar zamanla diş taşlarına dönüşür. Aynı zamanda ağız içerisinde bakteri birikmeye başlar ve bu hem dişler hem de diş etleri için büyük bir tehlike anlamına gelir. Diş taşı birikimi ya da bakteriler kısa bir süre sonrasında diş etlerinde kanamaya yol açabilir.
Kimi zaman diş eti hastalıklarının da diş eti kanaması şikayetine neden olduğunu belirtelim. Özellikle diş etlerinde iltihaplanma olması en yaygın kanama nedenlerinden biridir. Tahmin edebileceğiniz gibi diş eti dokularında kanama olması normal kabul edilemez. Bu nedenle söz konusu problemi yaşıyorsanız gecikmeden diş hekimine başvurmanız ve bu problemin sebebinin belirlenmesini sağlamanız gerekiyor. Diş etlerinde neden kanama meydana geldiğini ve tedavilerin nasıl yapıldığını aktaracağız. Ancak öncesinde bu şikayetin ne gibi belirtiler gösterdiğini ele alalım.
Diş Eti Kanamasının Belirtileri Nelerdir?
En yaygın belirti, dişlerin fırçalanması sırasında tükürükte ya da diş fırçasında pembe renk görünmesidir. Çünkü diş eti kanaması hafif bir kanama şeklindedir ve tükürük ile birleştiğinde pembe bir renk alır. Yaşanan belirtilerden bir diğeri de sıcak ya da soğuk gıdalar tüketirken dişlerde sızlama olmasıdır. Çünkü diş etlerinde kanama olması çoğu zaman diş hassasiyetini de beraberinde getirir. Bununla birlikte diş etlerinde baskı hissetme ya da diş etlerinin şişmesi de belirtiler listesinde yer alıyor. Bu belirtilerden sadece birini yaşıyorsanız dahi diş hekiminizden randevu almayı unutmayın.
Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?
Geçici olarak diş eti kanaması şikayetinin durdurulması bir tedavi değildir. Bunu önlemek için mutlaka kanamaya neden olan unsurun belirlenmesi ve ortadan kaldırılması yani tedavinin yapılması gereklidir. Kanamaya sebebiyet veren unsur ya da unsurlar ortadan kaldırıldığında diş etleri eski sağlığına kavuşacaktır ve kanama şikayeti de tamamen ortadan kalkacaktır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?
Diş hekiminize diş eti kanaması şikayetiyle başvurduğunuzda ağız ve diş temizliği rutinlerinizden söz etmelisiniz. Diş hekimi tarafından genel bir muayene yapılacaktır ve mevcut problemlerin bu muayene sırasında belirlenmesi mümkün olur. Problemlerin giderilmesi için teşhis konur ve tedaviye erken dönemde başlanır. Teşhis koyabilmek için diş hekiminiz sizden bazı testler yaptırmanızı da isteyebilir. Eğer mevcut rahatsızlıklarınız ya da kullandığınız bazı ilaçlar varsa diş hekiminize mutlaka bilgi vermelisiniz.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Pek çok nedene bağlı olarak diş eti kanaması meydana gelebilir. Bu nedenler arasında yaygın görülenler şu şekildedir:
Diş Eti İltihabı
En yaygın nedenlerden biri diş etlerinde iltihaplanma olmasıdır. Şayet diş etlerinde iltihaplanma varsa kızarıklık ve şişme gibi çeşitli şikayetler de meydana gelir. Diş eti iltihaplanmasına en temel nedeni ise bakterilerdir ve plaklardır. İltihaplanma kısa sürede ağız içerisinde yayılabilir ve yüksek ateş gibi çeşitli şikayetlere de neden olabilir. Bu nedenle diş hekimine en kısa zamanda başvurulması önemlidir.
Bazı İlaçlar
Bazı ilaçların yan etki olarak diş eti kanamasına neden olduğu biliniyor. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların böyle bir etkiye sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz. İlaçların kullanımı devam ettiği müddetçe kanamada hafif şekilde seyreder ancak ilaç kullanımı sona erdiğinde diş etlerindeki kanama şikayeti de kendiliğinden ortadan kalkar.
Gebelik
Hamilelik döneminde vücudun hormon dengesinde ani değişimler meydana gelir. Bu da diş hassasiyetinden diş etlerinde kanamaya kadar pek çok farklı problemi ortaya çıkarabilir. Özellikle gebelik döneminde kadınların ağız ve diş sağlığına daha fazla önem göstermeleri gerekir. Bu sayede söz konusu problemin yanı sıra diğer ağız ve diş sağlığı hastalıklarının engellenmesi de mümkün olacaktır.
Ağız Bakımının İhmal Edilmesi
Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi de diş etlerinde kanamaya neden olabilir. Dişlerin mutlaka günde 2 defa fırçalanması ve diş ipi ile diş aralarının etkin bir biçimde temizlenmesi diş eti sağlığının korunmasında büyük bir önem taşır.
Sağlıksız Beslenme
Ağız ve diş sağlığının korunması için dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin oluşturulması gerekir. Tek yönlü beslenme ya da sağlıksız beslenme diş etlerinde tahrişe, hassasiyete sebebiyet verebilir. Bunun nedeni sağlıksız beslenmenin vitamin ve mineral eksikliğini doğurmasıdır.
Tütün Ürünleri Kullanımı
Tütün ürünlerinde bulunan zararlı maddeler zamanla diş etlerinde ve diş yüzeylerinde birikir ve bu da enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon ise kısa bir süre içerisinde diş etlerinde kanamaya sebebiyet verir.
Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?
Öncelikle bakterileri ortadan kaldırmak gerekir çünkü bakteriler diş eti kanaması nedenleri arasında en yaygın olandır. Bunun için bir bardak su içerisine bir miktar tuz ekleyerek karıştırıp bu suyla gargara yapabilirsiniz. Günde 34 defa bu yöntemi tekrarlamanız durumunda diş eti kanaması şikayetinin azaldığını fark edersiniz. Ancak bu bir tedavi yöntemi değildir ve sadece kanamanın durmasına ya da azalmasına yardımcı olur. Tedavi için diş hekimine başvurmayı asla ihmal etmeyin.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Hangi nedenle diş eti kanaması meydana geldiği mutlaka belirlenmelidir çünkü uygulanacak tedavi mevcut problemi ortadan kaldırmaya yöneliktir. Öncelikle diş taşlarının temizlenmesi gerekebilir çünkü diş taşları da diş etlerine zarar veren önemli bir problemdir. Eğer kanamanın nedeni enfeksiyon ise iltihaplanmayı ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisiyle birlikte ağız içerisindeki bakterileri ortadan kaldırmaya yönelik gargara kullanımı da gerekebilir. Eğer kanamaya diş eti çekilmesi gibi daha ciddi problemler de eşlik ediyorsa ender de olsa cerrahi girişimlerin gerekebileceğini ekleyelim. Randevu alarak muayene olmanız durumunda diş etlerinde neden kanama meydana geldiği kısa sürede belirlenir ve uygun tedaviye erken dönemde başlanır.
Diş Eti Kanaması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bu durumda mutlaka bir diş hekimine başvurmanız gerekir çünkü kanamanın meydana gelmesi normal bir durum değildir ve diş etlerinde bir rahatsızlık olduğunu gösterir. Sadece dişlerinizi fırçalarken hafif bir kanama meydana geliyorsa bu durumu da ciddiye almanızın büyük önem taşıdığını belirtelim. Çünkü diş etlerinde kanama olması asla normal kabul edilen bir durum değildir ve çeşitli diş eti rahatsızlıklarının erken dönemde teşhis edilmesi tedavinin de daha kısa zamanda tamamlanmasını sağlar.
Bilgi sahibi olun –> invisalign
Diş Eti Kanaması Hangi Vitaminlerin Eksikliğinden Olur?
Çoğunlukla diş eti kanaması C ve K vitamini eksikliğinden meydana gelir ve bu vitaminler vücudun bağışıklık sistemi açısından da büyük bir önem taşır. Bu nedenle C ve K vitamini yönünden zengin olan gıdaları tüketerek kanamanın ortadan kalkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu vitaminler vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olması açısından da büyük bir önem taşıyor ve diş eti sağlığını da destekliyor.
Tıkla öğren –> Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Kanaması için Evde Bakım
Evde diş eti kanaması için bakım işleminizi yapabilir ve bu konuda diş hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer diş eti dokusu yaralanması meydana geldiyse ve bu nedenle kanama oluyorsa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisindeki bakterilerin azalmasını sağlar ve kanamanın durmasını da etkilidir. Diş eti kanamasına dair merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Diş Eti Çekilmesi