Kemik grefti çene kemiğinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir girişimdir. Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen bu işlem çoğunlukla diş implantı öncesinde yapılıyor olsa da implant dışında daha farklı nedenlere bağlı olarak da yapılabilir. Hastanın kendi kemik dokusu kullanılarak gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda hazır materyallerle de bu işlemin yapılabileceğini belirtelim. Amaç ise çene kemiğinin güçlendirilmesi ya da yoğunluğunun bir miktar arttırılmasıdır. Böylelikle çene kemiğinin gayet sağlam bir yapıya kavuşması sağlanabilir.
İşlemin nasıl yapıldığını, kemik greftlerinin çeşitlerini, ağrıya neden olup olmadığını ve bu işleme dair merak edilen tüm sorulara yanıt vereceğiz. İlk olarak kemik greftinin nasıl çalıştığını aktaralım.
Kemik Greftleri Nasıl Çalışır?
Uygulandığı bölgeye hemen uyum sağlayan kemik grefti çene kemiği ile bütünleşir. Bu sayede sağlam bir yapı oluşturur ancak bu bütünleşmenin gerçekleşmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır. Zamanla çene kemiğiyle kaynaşması ve bütünleşmesi, çene kemiğinin de güçlenmesini sağlar.
Kemik Grefti Çeşitleri
Genel olarak kemik grefti çeşitleri şu şekildedir:
Otojen Greftler
Bu greftler implant uygulanacak kişinin kendisinden alınan dokulardır.
İzojen Greftler
Bu kemik grefti de bir canlıdan alınır ve alıcı olan yani işlem yapılacak kişiye uygulanır.
Allojenik Greftler
Aynı türden ancak farklı genetik yapılardan alınan dokuların kullanıldığı greftlerdir
Xejonik Greftler
Bunlar ise farklı türden alınan dokuların kullanıldığı greftlere verilen addır.
Kemik Grefti Uygulama Aşamaları
Diş hekimliğinde sık uygulanan yöntemlerden biri olan kemik grefti işleminde otojen greftlemenin daha sık kullanıldığını söyleyebiliriz. Kemik transplantasyonu için sık tercih edilen bölge ise alt çenenin uç kısmıdır. Bu yöntemin sık tercih edilmesinin nedeni vücudun kemik grefti sonrasında alerjik reaksiyon vermemesi ve yabancı madde olarak algılamamasıdır. Kemik dokusu alındıktan sonra çene kemiğinde güçlendirilmesi istenen yere yerleştirilir. Şayet farklı bir greft türü kullanılacaksa diş eti bölgesine kesi uygulanarak bu materyal yerleştirilir. Tüm greft türlerinde işlem sonunda bölgeye dikiş atılır.
Kemik Grefti Kimlere Uygundur?
Çene kemiğinde herhangi bir nedene bağlı olarak kayıp meydana geldiğinde kemik grefti işlemi uygulanabiliyor. Bu işlemin temel amacı da zaten çene kemiğindeki kaybı telafi edebilmektir. Hangi durumlarda bu işlemin uygulandığı konusuna şu örnekleri verebiliriz:
Uzun Süredir Diş Eksikliğinin Olması
Hastanın ağzında uzun zamandır eksik dişin olması halinde çene kemiği zayıflıyor ve hacim kaybediyor. Bu nedenle implant yapılması gerektiğinde öncelikle çene kemiğinin güçlendirilmesine gerek duyuluyor.
Çene Kemiğinin Yetersiz Olması
Kemik greftinin yapılma nedenlerinden biri de çene kemiğinin yetersizliğidir. Kimi zaman bazı yapısal sorunlardan kaynaklanan bu durum kimi zaman da doğuştan olabilir. Kemiğin güçlenmesi için de kemik greftinin yapılması gerekebilir.
Periodontal Hastalıklar
Bu hastalıklar maalesef hem diş etlerine hem de komşu dokulara zarar verebiliyor. Haliyle çene kemiğinin de bundan olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Çene kemiğinde kayıplara neden olması ise söz konusu işleme ihtiyaç duyulmasını beraberinde getiriyor.
Yanlış Protez Kullanımı
Hastanın ağız yapısına uygun olmayan protezlerin kullanımı da çene kemiğine zarar verir. Çene kemiğinde hacim kaybına neden olabilir ve dolayısıyla kemik greftiyle çene kemiğinin güçlendirilmesine ihtiyaç doğabilir.
Genetik Faktörler
Bazı hastalarda genetik unsurlara bağlı olarak doğuştan çene kemiği zayıflığı olabiliyor ve bu hastalarda da söz konusu işlemle kemiğin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulabiliyor.
Travmatik Olaylar
Yaralanmalar, kazalar gibi travmalar durumunda çene kemiğinde hasar oluşabilir. Hasarlı bölgenin onarılması için de kemik greftinin tercih edilmesi mümkün olabilir.
Kemik Grefti Ağrılı Bir Tedavi midir?
En sık gündeme gelen konulardan biri de kemik grefti ve ağrı arasındaki ilişkidir. Öncelikle bu işlemin tamamen ağrısız olduğunu söylemek olanaksızdır. Hafif oranda da olsa bir ağrı hissedilir. Ancak bazı hastaların acı eşiği daha düşük olduğundan ağrıyı daha fazla hissetmeleri de söz konusu olabilir. Sonuç olarak kemik greftinin ne oranda ağrıya neden olabileceği kişiden kişiye değişir.
İşlemin lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini belirtelim. Bu nedenle uygulama esnasında asla bir acı ya da ağrı olmaz ve diş etlerinde ya da dişlerde de bir acı hissedilmez. Ağrı ise lokal anestezinin etkisinin geçmesinin ardından hissedilir. Diş hekiminiz ağrı durumunda kullanabileceğiniz bir ağrı kesici ilaç önerecektir. Dolayısıyla kemik greftinin neden olduğu ağrı kontrol altına alınabilir. Hastaların işlemin ardından ilaçların da yardımı ile daha konforlu bir iyileşme dönemi yaşamaları mümkün olur.
Kemik Grefti İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
İyileşme süresine dair net bir zamandan söz edemeyiz çünkü hem hastanın yaşı ve genel sağlık durumu hem de kullanılan kemik grefti çeşidinin hangisi olduğuna göre iyileşme süresi de değişkenlik gösteriyor. Çoğunlukla birkaç hafta içerisinde şişlik ya da ağrı gibi hasta şikayetlerinin ortadan kalktığını belirtmek mümkündür. Kullanılan materyalin kemik ile bütünleşmeye başlama süresi birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişebiliyor. İyileşmenin tamamlanması mutlaka beklenmelidir. Sonrasında diş implantının uygulanması gerekir aksi halde implantın başarılı olması beklenemez.
Kemik Grefti Sonrası Ne Olur?
Hastaya kemik grefti uygulandıktan sonra bölgede şişlikler ve morarmalar olabilir, bunlar son derece normaldir ve hatta beklenen etkilerdir. Morluk ve şişlikler aradan birkaç gün zaman geçtikten sonra azalmaya başlar. Hafif düzeyde ağrı olması da normaldir ve ağrı olduğunda diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler tercih edilebilir. İşlem sonrasında enfeksiyon riskinin minimuma indirgenebilmesi için diş hekiminiz antibiyotik ilaç kullanmanızı isteyebilir. İlaçlarınızı diş hekiminizin belirttiği süre boyunca ve istenen dozajda kullanmaya özen göstermelisiniz.
İşlemin yapıldığı bölgede birkaç gün sonrasında küçük kemik taneciklerinin olduğunu fark edebilirsiniz ve bu tanecikler genellikle kum tanesi kadar küçük olur. Bu durumda endişelenmeyin, gayet normal bir durumdur.
Kemik Grefti Başarısız Olabilir mi?
Evet, oldukça yüksek bir başarı oranına sahip olsa da kemik grefti işlemlerinin başarısız olma ihtimali vardır. Bu ihtimal göz ardı edilemez ve özellikle tütün ürünleri kullananlarda dental kemik greftinin başarısız olma oranı biraz daha yüksektir. Bununla birlikte bazı hastalıklara sahip olan kişilerde de başarısız olma ihtimalinin bir miktar yükseldiğini söyleyebiliriz. İşlemin başarısız olması halinde yaşanan belirtiler ise şu şekildedir:
- Aradan 2 hafta geçtiği halde ağrının geçmemesi ve giderek artması
- 2 hafta sonrasında şişliğin azalmamış olması
- Diş etlerinde çekilmenin meydana gelmeye başlaması
- İşlem yapılan bölgeden irin gelmesi
- Çene kemiği hacminde bir iyileşmenin olmaması
Bu noktada merak edilen ise ne zaman diş hekiminin aranması gerektiği oluyor. Aşağıdaki durumlarda diş hekiminize mutlaka bilgi vermelisiniz:
- Yüksek vücut ateşi
- Giderek şiddetlenen bir ağrının olması
- Greftin olduğu bölgeden irin gelmesi
- İşlemin yapıldığı bölgede iltihaplanmanın meydana gelmesi
Kemik Grefti Fiyatları
Hangi tür kemik grefti kullanıldığı ve ne oranda kullanıldığı gibi unsurlara bağlı olarak fiyatlar değişebiliyor. Sizlere net bir fiyat bilgisi iletebilmemiz için randevu alarak muayeneden geçmenizin gerektiğini belirtelim. Böylelikle kullanılacak greft türü ve miktarı gibi detaylar netleştirilir ve tarafınıza bir fiyat bilgisi de iletilir. Daha fazla bilgi almak, randevu talep etmek ve sorularınızı iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.