Diş çekimi dişin kurtarılamayacak bir durumda olması ya da ciddi sorunlara sebebiyet vermesi durumunda tercih edilen bir yöntemdir. Diş hekimi tarafından lokal anestezi uygulanarak dişin kökü ile birlikte çıkarılması ve ağızdan tahliye edilmesi işlemine verilen addır. Bu işlem kapsamında diş soket olarak adlandırılan yuvasından çıkarılır. Hasta ise anestezinin etkisi sayesinde bir acı ya da ağrı hissetmez.
Hangi dişin çekileceği, dişin ve diş kökünün durumu gibi unsurlara bağlı olarak işlem süresinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyebiliriz. Daha önce hiç diş çekimi yapılmamış olan kişiler bu konuda endişeli olabilir. Endişelerinizi gidermek adına merak edilen tüm soruları açıkça yanıtlayacağız. İlk olarak dişin neden çekildiği konusundan başlayalım.
Diş Neden Çekilir?
Yetişkinlerde diş çekimi işlemi pek çok farklı nedene bağlı olarak uygulanıyor. Ancak diş hekimliğinde bu işlemin hiçbir zaman ilk seçenek olmadığını belirtmeliyiz. Tüm sorunlarda öncelik her daim dişin tedavi ile kurtarılması yönündedir. Fakat maalesef her durumda dişin tedavilerle kurtarılması mümkün olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda da son çözüm olarak dişin çekilmesi gerekiyor.
Diş çürükleri, travmalar, dişin onarılamayacak seviyede hasar görmesi, diş etinin üzerine dişin çıkamamış olması gibi durumlar en yaygın diş çekimi nedenleridir. Özellikle gömülü 20’lik dişlerin ciddi sıkıntılar yaratabiliyor olması nedeniyle çekilmesi tercih ediliyor. Bazı durumlarda ise tıbbi bir komplikasyondan kaynaklı olarak da diş çekiminin yapılması gerekebilir. Örneğin dişte enfeksiyon gelişmesi ve bu enfeksiyonun tedaviye yanıt vermemesi gibi durumlarda hastanın sağlığı göz önünde bulundurulmalı ve diş tahliye edilmelidir.
Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
Genel olarak hangi durumlarda diş çekimi işleminin yapıldığını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Dişte çürüme olması, kırık meydana gelmesi ve tedavi ile kurtarılmasının mümkün olmaması
- Diş eti hastalıkları nedeniyle dişi çevreleyen dokularda kayıp olması
- Dişin gevşemiş ve sallanıyor olması
- Ortodontik tedavi kapsamında diş çekiminin gerekli olması
- Gömülü diş durumu
- Dişin bazı doku ya da sinirlere sürekli baskı yapması
Sıraladığımız tüm bu nedenlerin dışında bazı spesifik unsurlara bağlı olarak da diş çekiminin yapılmasına ihtiyaç olabilir.
Diş Çekimine Nasıl Hazırlanılır?
Öncelikle hastaların diş çekimi işleminin son derece güvenli bir müdahale olduğunu bilmesi gereklidir. Ağız hijyeni önemlidir çünkü diş çekiminden sonra ağızda mevcut olan bakterilerin enfeksiyona yol açması ihtimali vardır. Bu nedenle çekim öncesinde ağız hijyeninin sağlanması önem taşır. Her hastada olmasa da bazı hastalarda diş çekiminden önce antibiyotik ilaç kullanımına gerek duyulabilir. Hastaların mevcut rahatsızlıkları ve kullandıkları ilaçlar hakkında diş hekimlerine bilgi vermeleri önemlidir. Bazı kan sulandırıcı ilaçların kullanımına doktor kontrolünde olmak kaydıyla kısa bir ara verilmesi gerekebilir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Kesinlikle diş çekimi işleminin diş hekimi tarafından yapılması gerektiğinin altını çizmeliyiz. Basit gibi görünse de dişin çekilmesi önemli bir müdahaledir ve diş hekimi olmayan kişilere asla itibar edilmemesi ve bu işlemin yaptırılmaması gerekir. Bu işlem sırasında herhangi bir acı duyulmaz, anestezi ile bölge uyuşturulur. Sonrasında diş yuvasından gevşetilir ve nazik hareketler ile komşu dokulardan ayrılması sağlanır. Sonrasında diş köküyle beraber çıkarılır.
Bu işlem için bazı cerrahi aletlerin kullanılması gerekir. Örneğin forseps ile dişin diş hekimi tarafından çekilecek dişin sıkıca kavranması sağlanır. Bazı hastalarda dişin parçalı bir şekilde çekilmesi de gerekebilir. Diş çekiminin nasıl yapılacağı dişin durumuyla doğrudan ilgilidir. Ender durumlarda diş etlerinin düzgün iyileşmesi için diş hekimi diş etine birkaç dikiş de atabilir.
Diş Çekimi Aşamaları Nelerdir?
Anestezi Uygulanması
İlk aşamada anestezi uygulanır ve diş çekimi yapılacak olan bölgenin uyuşması sağlanır. Bu işlem ince uçlu bir enjektör ile diş etine anestezi ilacının enjekte edilmesi ile yapılır. Sadece çok ender durumlarda genel anestezinin uygulanması gerekebilir.
Dişin Gevşetilmesi
Anestezinin etkisini göstermesinin ardından diş kökten gevşetilir. Diş hekimi özel bir teknikle dişin yuvasından kolay çıkmasını sağlamak adına dişin gevşemesini sağlar.
Dişin Çekilmesi
Son aşamada davye ile diş çekiminin gerçekleşmesi sağlanır. 20’lik diş ya da gömülü diş çekiminde diş etine kesi uygulanması da gerekebilir. Sonrasında kesi uygulanan yere dikiş atılır. Ancak gömülü olmayan dişte böyle bir işleme gerek kalmaz.
Tampon Uygulanması
Dişin ağızdan tahliye edilmesinin ardından tampon uygulanır ve bu sayede kanamanın kısa zamanda durması sağlanır.
Çekim Sırasında Diş Kırılır mı?
Evet, diş çekimi sırasında dişin kırılması riski vardır. Bu durum genellikle dişte ileri düzeyde bir çürüme olduğunda ya da çok sayıda çatlak bulunduğunda gerçekleşen bir risktir. İleri seviyede kemik kaybı olan hastalarda da bu risk geçerli olabiliyor. Ancak çekim sırasında dişin kırılması diş çekiminin yapılamayacağı anlamına gelmez. Sadece çekim süresi uzar ve tüm parçaların çıkarılması gerekir. Bunun için dişteki kırılma yerine bağlı olarak parçaların kemik yuvasının içinden çıkarılması da gerekebilir.
Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Bölgeye 30 dakika kadar bir süre boyunca basınç uygulanması gerekir. Ayrıca diş çekimi sonrasında bölgeye tampon koyulur ve bu da kanamanın durdurulmasında etkilidir. Tamponun diş hekiminizin belirttiği süre boyunca kalması gerekir. Erken dönemde çıkarmanız ağrıya, kanamaya ve daha farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Anestezinin etkisi geçene kadar yiyecek ve içecek tüketilmesi önerilmez. Uyuşukluk tamamen geçtikten sonra yeme içmede sakınca yoktur ancak çok sıcak, çok soğuk ya da acı, baharatlı olan gıdalardan, içeceklerden uzak kalınmalıdır.
- Diş çekiminin yapıldığı gün asitli içecekler tüketilmemelidir.
- Diş çekimini takiben 3-4 gün boyunca tütün ürünleri ve alkol kullanılmamalıdır.
- Ara ara bölgeye dışarıdan soğuk kompres yapılabilir ve buna 8 saat boyunca devam edilebilir.
- Hastalar ağızda bir boşluk hissettiklerinde diliyle sık sık bölgeye temas etmek isteyebilirler ancak bu davranıştan uzak durulması gerekir. Çünkü bu hareket iyileşmeyi zorlaştırır ve uzun sürmesine neden olabilir.
- Diş çekiminin ardından hafif ağrı olması beklenen bir durumdur, endişe etmeniz gerekmez. Sadece ağrının şiddetli ve dayanılmaz boyutta olması, uzun süre geçmemesi gibi durumlarda diş hekiminize bilgi vermenizde fayda olacaktır.
Diş Çekimi Ağrı Yapar mı?
Dişin çekilmesi sırasında ağrı olmaz çünkü bölge diş çekimi öncesinde uyuşturulmuş olur. Ancak anestezinin etkisi geçtikten sonra çekilen dişin olduğu bölgede bir ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı genelde hafif seviyede olsa da kişinin acı eşiğiyle de ilgilidir. Ağrının süresi genelde 2 gündür ve bu sürenin sonunda halen şiddetli ağrı hissediliyorsa ya da ağrının şiddeti sürekli artıyorsa diş hekiminize başvurmanız önerilir. Böylece enfeksiyon ya da başka bir komplikasyon gelişip gelişmediği gözden geçirilebilir.
Diş Çekimi Fiyatları
Her hasta için diş çekimi fiyatı aynı değildir çünkü hangi dişin çekileceği, dişin durumu ve diş hekiminin deneyimi gibi unsurlar fiyatlar üzerinde de etkili olur. Örneğin gömülü dişin çekim fiyatı ile çürük dişin çekim fiyatı aynı değildir. Kullanılacak anestezi gibi diğer hususlar da göz önünde bulundurulur ve fiyatlandırma yapılır. Bu nedenle hastalar sabit bir diş çekimi fiyatından söz edemiyoruz. Dişin çekilmesi hakkında merak edilen soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.