Sabit protez eksik diş probleminin giderilmesine yönelik olarak uygulanan bir yöntemdir. Diş kaybının meydana gelmesi durumunda tercih edilen bu yöntemde hastanın diş eksikliği nedeniyle yaşadığı sorunlar ortadan kaldırılır. Sabit protezlerin genellikle köprüler ya da implant aracılığı ile uygulandığını söyleyebiliriz. Dişin yapısına son derece benzer olan protezler ile diş fonksiyonlarının yeniden kazandırılması mümkün olur. Dolayısıyla hastanın çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlar ile alakalı sıkıntıları giderilmiş olur.
Kimler için sabit protez yönteminin uygun olduğunu, bu protez türlerini ve merak edilen diğer konuları ele alacağız. İlk olarak bu protezlerin nasıl uygulandığını aktaralım.
Sabit Protez Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?
Hasta için zorlayıcı bir süreç olmayan sabit protez uygulaması birkaç aşamadan oluşur. Bu aşamaların hiçbiri acıya ya da ağrıya yol açmaz. Dolayısıyla hastalar bu protez uygulamalarından faydalanmak için rahatlıkla randevu alabilirler.
Ağız Ve Diş Yapısı Kontrolü
İlk aşamada hastanın ağız içi dokularının ve diş yapısının genel bir kontrolden geçirilmesi gereklidir. Bu sayede kişinin sabit protez için uygun bir aday olup olmadığı da belirlenmiş olur. Eksik diş sorununun giderilmesinde çevre dişlerden de yardım alınması gerekebilir. Özellikle köprü uygulamalarında komşu dişlerin yapısı, genel sağlığı önemlidir. Bu nedenle mutlaka detaylı bir muayene yapılmalıdır.
Diş Boyutlandırılması Ve Renk Belirleme
Bir sonraki aşamada ise protez dişlerde kullanılacak olan renk belirlenir. Aynı zamanda bu aşamada dişlerle ilgili bazı ölçülerin de alınması gereklidir. Boyutların ayarlanması aşamasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü kullanılacak protez dişlerin hasta tarafından konforlu bir şekilde kullanılması önemlidir. Ölçüler alındıktan ve renk seçildikten sonra protez dişlerin hazırlanması aşamasına geçilir.
Kontrol Ve Deneme
Protez dişlerle ilgili bazı hazırlıklar yapılır ve dişler ile renk uyumu ölçümü gerçekleştirilir. Aynı zamanda dişlerin hastaya uygunluğu da gözden geçirilir.
Yapıştırma Ve Cilalama
Son aşamada protez dişlerin özel bir yapıştırıcı malzeme ile ağız içerisine uygulanması sağlanır. Cilalama da yapıldığından protez dişlerin artık kullanıma uygun hale gelmiş durumdadır.
Sabit Protez Türleri Nelerdir?
Günümüzde sabit protez dişler oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmayı başarıyor. Seçenekler arasından en uygun olanı diş hekimi tarafından belirlenir ve hastaya önerilir. Genel olarak sabit protez diş çeşitlerine şu örnekleri verebiliriz:
Kuron
Doğal dişlere benzer bir görüntü sunar ve dişin tamamını kaplayan bir yöntemdir. Porselen ya da seramik materyalden hazırlanır.
Laminate kuron
Kuron yöntemine benzer bir tekniktir fakat dişin tamamına değil sadece ön yüzeyine uygulanır.
Teleskop kuron
Özel bir diş protezi yöntemidir. Bu protez iki parçalı olarak uygulanır.
Köprü
Yandaki komşu dişlerden destek alınarak eksik dişin protez şeklinde yerine konmasını amaçlayan bir tekniktir.
Maryland köprü
Komşu dişlere küçük bir müdahale yapılması şeklinde uygulanır. Eksik diş sorununun giderilmesine yönelik bir işlemdir.
İnley – onley dolgular
Bu dolgular dişteki bir hasarı onarmak için uygulanır. Dişin yapısını güçlendirme amacını da taşır.
Sabit Protez Kimlere Uygulanabilir?
Sabit protez dişlerin diş kaybı yaşayan hastalar için uygun bir tedavi seçeneği olduğunu belirtelim. Köprü gibi bazı uygulamalar yapılacaksa sabit protez desteği için bazı sağlam dişlerin de olması gerekir. Aynı zamanda işlemin yapılabilmesi için ağız içi dokuların sağlıklı olması koşulu da aranır. Eğer diş eti hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar varsa protez dişten önce bu hastalıkların tedavi edilmesi gereklidir. Uygulama için hastanın 18 yaşından büyük olması koşulu da aranır.
Sabit Protez Hangi Durumlarda Uygulanır?
Aşağıdaki durumlarda hastanın ağız içi yapısı da uygunsa sabit protez tercih edilebilir:
- Ağız içerisinde bir adet ya da birden fazla sayıda diş kaybının meydana gelmiş olması
- Diş eksikliği nedeniyle doğal bir gülümsemenin kaybedilmiş olması
- Diş kaybı nedeniyle dişlerin çiğneme ve konuşmadaki fonksiyonlarının yitirilmiş olması
- Aşınmış, hasar görmüş olan dişlerin işlevini yeniden kazanması için restore edilmesi
Sabit protez dişlerin çeşitli diş problemlerinin giderilmesinde devreye girebilen bir yöntem olduğunu belirtmeliyiz. Yukarıda sıraladığımız durumlar dışında daha spesifik nedenlerle de bu işlemden faydalanılabilir.
Sabit Protezin Avantajları
Pek çok açıdan sabit protez dişlerin bazı avantajlar sunduğunu söyleyebiliriz. Bu avantajlara hemen birkaç örnek verelim.
Estetik Görünüm Sunar
Bu protez dişler son derece estetik bir görünüm sunuyor olmalarıyla ön plana çıkar. Başarılı bir şekilde uygulanmış olmaları durumunda dışarıdan bakıldığında dişlerin protez olduğu anlaşılamaz.
Eksik Diş Sorununu Çözer
Diş kaybı problemi için kalıcı ve etkin bir çözümdür. Dişin eksikliğinden kaynaklanan çeşitli problemlerin giderilmesinde de etkilidir.
Uzun Ömürlüdür
Protez dişlerin yüksek kalitede malzemeler ile üretilmiş olması durumunda uzun süre kullanılması da mümkün olur. Aynı zamanda dayanıklı olmaları da önemlidir ve dişin çiğneme fonksiyonundan faydalanmaya olanak tanır.
Uyumludur
Tamamen kişinin ağız ve diş yapısına, ölçülerine uygun olarak hazırlanır. Bu nedenle uyumluluk bakımından da beklentileri karşılar.
Dişlere Zarar Vermez
Protez dişlerin diğer dişlere ya da diş etlerine herhangi bir zararı olmaz. Sadece komşu dişlere minimal bir müdahale yapılır. Uzun vadede de protez dişlerin zararsız olduğunu eklemek gerekir.
Kolay Temizlik ve Bakım
Hastanın protez dişlerin bakımı ve temizliği için uzun uğraşlar vermesi gerekmez. Tıpkı gerçek dişlerde olduğu gibi temizliği ve bakımı kısa sürede, kolaylıkla yapılabilir.
Çene Yapısını Destekler
İmplant destekli olan protez dişlerin tercih edilmesi durumunda çene yapısı da desteklenir.
Sabit Protezin Dezavantajları
Elbette sabit protez yönteminin bazı dezavantajları da vardır. Dezavantaj olarak şu hususlardan söz edebiliriz:
Hazırlık Süreci
Daha önce de söz ettiğimiz gibi protez dişlerin kişiye özel olarak hazırlanması gerekir. Bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Hazırlık süresinin ne kadar olduğu ise hazırlanacak protez türüne ve laboratuvar ortamındaki yoğunluğa göre değişebilir.
İmplant Uyum Problemleri
İmplant ile protez dişlerin uygulandığı tekniklerde uyum sürecine dair bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bunun nedeni genellikle çene kemiği dokusunun yetersiz olmasıdır. Bu gibi durumlarda çene kemiğinin güçlendirilmesi sağlanır.
Duyusal Farklılık
Dokunma ve hissetme noktasında gerçek dişlerle protez dişlerin yarattığı his farklıdır. Bu durum genellikle ciddi bir sorun teşkil etmez çünkü hastalar kısa zamanda buna alışırlar.
Komplikasyonlar
Çok ender de olsa komplikasyon gelişme riskinin olduğunu söyleyebiliriz. Enfeksiyon ya da protezin baskı yapmasından kaynaklı çene kemiği erimesi sorunları yaşanabilir.
Sabit Protezin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Gerçek dişler gibi sabit protez de mutlaka düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlik için yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasının tercih edilmesi gereklidir. Aynı zamanda diş ipi kullanımı ile diş aralarının ve yüzeylerinin de yiyecek artıklarından arındırılması önem taşır. Özellikle diş eti ile protez arasındaki gıda artıklarının iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır.
Sabit Protezlerin Ömrü Ne Kadardır?
Çeşitli unsurlara bağlı olarak sabit protez ömrü değişebiliyor. Eğer protez dişlerin temizliği, bakımı ihmal edilmezse ve rutin ağız ile diş kontrollerine gidilirse 10 yıl ile 15 yıl gibi uzun bir süre kullanılabilirler. Ancak üretimde kullanılan malzemelerin kalitesinin de önemli olduğunu eklemek gerekir. Kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretilen sabit protez dişler daha uzun süre kullanılabilir. Sabit protezler hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.