Estetik dolgular kişinin gerçek diş dokusu ile birebir uyumlu bir renkte materyal kullanılarak gerçekleştirilen dolgu işlemidir. Son derece doğal bir görünüm sergilemesi nedeniyle bu isimle anılır. Kullanılan özel materyaller sayesinde diğer dişler ile dolgu yapılan diş arasında gözle görünen bir fark olmaz. Haliyle dolgu işleminin kamufle edilmesi de mümkün hale gelir.
Bu dolgular kompozit lamina veya bonding gibi isimlerle anılan işlemler olarak da tanımlanabilir. Çünkü estetik diş hekimliği uygulamalarında bu işlemler tercih edilir. Diş üzerinde herhangi bir kesim ya da inceltme yapılmadan dolgunun uygulanması mümkün olur. Ancak zirkon, metal destekli porselen gibi uygulamalarda diş yüzeyinde belirli bir inceltme yapılması gerekir. Estetik dolguların bu yönüyle de diğer dolgu işlemlerinden ayrıldığını söyleyebiliriz.
Bu dolguların ne gibi avantajlar sunduğunu, kullanım ömrünü ve merak edilen diğer konuları da ele alacağız. Öncesinde nasıl yapıldığı konusuna açıklık getirelim.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Öncelikle estetik dolgular çoğunlukla tek seans içerisinde tamamlanıyor. Ancak bazı durumlarda birden fazla sayıda seansa da ihtiyaç duyulabilir. Dolgu uygulamasının yapılacağı bölgenin uyuşması için lokal anestezi yapılır. Uyuşma sağlandığında da dişteki çürük tamamen temizlenir. Bu işlemler sırasında hasta acı hissetmez çünkü anestezik ilacın etkisi ile dokularda uyuşma meydana gelmiş olur.
Çürüğün tamamen temizlenmesinin ardından kavite dolgu materyali kullanılır ve şekillendirilir. Bu sayede estetik dolgular dişe çok daha iyi düzeyde yapışır. Dolgunun uygulanmasının ardından yüzeyin pürüzsüz bir form kazanması sağlanır. Hemen ardından bonding işlemi gerçekleştirilir ve ışınlama ile dolgu maddesinin ideal oranda sertleşmesi sağlanır. Sonrasında hastanın kontrol etmesi istenir. Eğer hastayı rahatsız eden pürüzler, çıkıntılar varsa düzeltilir. Son olarak cilalama yapılır ve bu aşama ile birlikte estetik dolgunun tamamlanması da sağlanmış olur.
Estetik Dolgu Uygulamaları Neden Tercih Edilir?
Pek çok nedene bağlı olarak dişte çürükler, aşınmalar, kırılmalar ya da çatlamalar meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda dişin hem görüntü hem de fonksiyon açısından eski formunu yeniden kazanması gerekiyor. İşte bu noktada devreye estetik dolgular girebiliyor. Hangi amaçlarla bu dolgu işleminin yapıldığı konusunda bazı hususlardan söz edebiliriz.
- Çürük ya da kırık olan dişin onarılması
- Dişteki kalıcı renk bozukluğunun giderilmesi
- Gülüş tasarımı kapsamında diş görünümünün iyileştirilmesi
- Diş aralarındaki boşlukların kapatılması
- Diş boyunun bir miktar uzatılması
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de bu dolguların sağladığı avantajlar oluyor. Estetik dolgunun avantajlarına şu örnekleri verebiliriz:
- Gayet doğal görünürler ve estetik açıdan güzel bir diş görünümü sunarlar.
- Diğer dişler ile aynı renkte olmaları nedeniyle dolgu yapılan dişin diğerlerinden ayırt edilmesi mümkün olmaz.
- Ağız dokusu ile tam uyumlu malzemeler kullanılır.
- Her yaştan hastanın faydalanabileceği bir dolgu uygulamasıdır.
- Uzun süre dayanıklıdır.
- Dişin fonksiyonlarında bir kayba neden olmaz.
- Sıcak ya da soğuk hassasiyeti yaratmadan kullanılabilirler.
- Kullanılan materyaller vücutta alerjik reaksiyona neden olmazlar.
- Hastayı zorlayan bir işlem değildir, kısa zamanda tamamlanır ve süreç hasta açısından gayet konforlu geçer.
Estetik Dolgular Dayanıklı Mı?
Halk arasında estetik dolgular dayanıksız şeklinde bir inanış olabiliyor ancak bu bilgi doğru değildir. Günümüzde ilerleyen teknolojinin de yardımı ile bu dolgunun çok daha dayanıklı bir form kazanması sağlandı. Gelinen noktada estetik dolgunun metal destekli dolgular kadar dayanıklılık kazandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile tercih edilebilen ve uzun yıllar kullanılabilen dolgulardır. Hastalar herhangi bir endişe yaşamadan bu dolguların sağladığı avantajlardan istifade edebilirler.
Estetik Dolguların Ömrü Var Mı?
Hastanın estetik dolgular uygulandıktan sonra ağız ve diş temizliğine, bakımına dikkat etmesi büyük bir önem taşır. Çünkü bu durumda dolgular çok uzun yıllar hiçbir sorun yaşanmadan kullanılabilirler. Altın dolguların kullanım ömrü 15 -30 yıl civarında olurken gümüş dolguların kullanım ömrü 5 yıl ile 10 yıl arasında değişir. Kompozit dolgular çoğunlukla 5 – 7 yıl civarında kullanılabilen dolgu materyalleridir. Ancak bu kullanım süresinin sonunda değiştirilmelerinin de mümkün olduğunu eklemek gerekir. Dolgunun kullanım süresi boyunca hastaların rutin ağız ve diş bakımlarının ihmal etmemeleri halinde kullanım ömrü da daha uzun olacaktır.
Estetik Dolguları Zamanla Değiştirmek Gerekli Mi?
Belirli bir süre sonrasında estetik dolgular değiştirilebilir. Bu dolgu materyalleri gayet dayanıklıdır ve kullanım süresi boyunca kolay deforme olmazlar. Ancak bir süre sonrasında hastaların dolguların yenilenmesine ihtiyaç duyabileceğini unutmamak gerekir. Çünkü tercih edilen materyaller her ne kadar gayet dayanıklı olsa da bir kullanım ömrü bulunur.
Estetik Dolguların Direnci Nasıl, Dişleri Korur Mu?
Uygulanan estetik dolgular gerçek diş ile çok benzer bir direnç seviyesine sahiptir. Aynı zamanda dişe kimyasal olarak bağlanır. Güçlü bir şekilde dişe tutunur ve bu nedenle düşmesi gibi bir problemin yaşanma ihtimali çok düşüktür. Dişi olası kırılmalara karşı koruduğunu da eklemek gerekir. Bu doğuların sertlik seviyesi de gerçek dişe benzer bir düzeydedir.
Estetik Dolgu Hangi Dişe Yapılır?
Genellikle estetik dolgular için ön dişler tercih ediliyor. Ön dişler arasında ayrıklık olması, çatlak ya da kırık bulunması, dişin normalden kısa ya da küçük olması gibi durumlarda devreye estetik dolguların girdiğini söyleyebiliriz. Çapraşık dişlere de uygulanabilen bir işlemdir ancak çapraşıklık seviyesinin çok ileri boyutta olmaması gerekir.
Estetik Dolgu Fiyatları Ne Kadardır?
Hastalara estetik dolgular için sabit bir fiyattan söz edemeyiz çünkü çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatlar değişiyor ve bu unsurların başında gelen de dolgu türü oluyor. Hangi dolgu türünün kullanılacağına hastanın diş yapısı ve ihtiyacı doğrultusunda karar verilir. Bu da maliyete doğrudan etki eden bir unsurdur. Dolgu miktarı da fiyatta belirleyici olan bir diğer faktördür.
Estetik Diş Dolgusunun Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak estetik dolgular şu özelliklere sahip olur:
- Uzun yıllar dayanıklılığından ödün vermeden kullanılabilirler.
- Gerçek dişlerle aynı renktedirler ve bu nedenle dolgu yapılan dişin diğerlerinden ayırt edilmesi mümkün olmaz.
- Dişe ve diş eti dokularına uyumludur.
- Doğal ve estetik görünür, kısa sürede tamamlanır.
- Kullanılan materyal alerjiye neden olmaz.
- Diş hassasiyetine neden olmazlar.
Dolgu Sonrası Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Hastalar estetik dolgular sonrasında ağız ve diş temizliğini aynı şekilde yapmaya devam edebilir. Günde 3 defa dişler fırçalanmalı ve diş araları da diş ipi ile temizlenmelidir. Rutin diş kontrolleri aksatılmamalı ve eğer dişin ihtiyacı varsa cila uygulaması yenilenmelidir.
Estetik Dolgu Sararır Mı?
Çoğunlukla pürüzsüz bir şekilde yapılan estetik dolgular sararmaz. Ancak diş ile uyumunun bozulması, cilasının bozulması gibi durumlarda sararma meydana gelebilir. Hastanın ağız ve diş temizliğini ihmal etmesi, dişe renk veren çay ve kahve tüketiminin aşırı düzeyde olması durumunda da sararma olabilir.
Estetik Dolgu Yapıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?
Hastaların estetik dolgular sonrasında ağız ve diş temizliğini ihmal etmemesi gerekir. İşlemden hemen sonra 1-2 saat boyunca dik pozisyonda kalmaları ve 24 saat boyunca da vücudu çok zorlayan hareketlerden kaçınmaları önerilir. Dolgunun yapıldığı gün spor ve egzersiz yapılmamalıdır. Bunun dışında bir kısıtlama bulunmaz. Estetik dolgulara dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.