Çıtçıtlı protez özellikle ağız içerisinde çok sayıda diş kaybının meydana geldiği durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Hareketli protez kullanmak istemeyenler için ideal seçeneklerden biri olan bu protezler çıkarılabilir yapıdadır. Eksik diş sorununu ortadan kaldırmak için uygulanan bu yöntemde dişlere gizli yuvalar yapılır ve üzerine de protez oturtulur. Bu sayede ağız içerisine gayet sağlam bir şekilde sabitlenmeleri mümkün olur.
Tamamen kişiye özel olarak hazırlanan çıtçıtlı protez çeşitleri hem estetik hem de fonksiyonel ihtiyaçları karşılar. Temizliği kolaydır ve uzun bir kullanım ömrü de sunar. Sağladığı avantajlar nedeniyle oldukça sık tercih edilen protez çeşitlerinden biridir. Protezin sağlam bir şekilde tutunması ise hastalara güven verir. Dolayısıyla hareketli protez kullananların sıklıkla yaşadığı protezin oynaması ya da düşmesi gibi kaygılar olmadan kullanılabilirler.
Bu protezlerin yapımının ne kadar sürdüğünü, ne gibi avantajlara sahip olduğunu ve merak edilen benzeri konuları ele alacağız. Öncesinde çıtçıtlı protez uygulama aşamalarından söz edelim.
Çıtçıtlı Protez Nasıl Uygulanır?
İlk aşamada ağız içerisinden ölçü alınması ve aynı zamanda ağız içi muayenenin gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü çıtçıtlı protez tamamen kişinin ağız yapısına uygun olarak hazırlanır. Konforlu bir şekilde kullanılabilmeleri için ağız ölçülerine birebir uygun olarak üretilmeleri gerekir. Ölçüler alındıktan sonra protezin laboratuvar ortamında, özel materyaller ile üretilmesi aşamasına geçilir. Üretimde daha önce belirlenen protez rengi kullanılır.
Üretim tamamlandıktan sonra diş hekimi tarafından protezin ağız içerisine yerleştirilmesi sağlanır. Tam olarak oturup oturmadığı kontrol edilir ve eğer gerekiyorsa bazı küçük düzeltmelerin yapılması da mümkündür. Hastanın rahat hissedip hissetmediği de kontrolden geçirilir. Sonrasında alt kısımda bulunan çıtçıt alanları diş etlerine yerleştirilir ve bu sayede protezin ağıza sabitlenmesi sağlanır. Böylelikle işlem tamamlanır.
Çıtçıtlı Protez Yapımı Ne Kadar Sürer?
Her hasta için çıtçıtlı protez yapım süresi aynı olmayabilir. Kullanılacak malzemeler ya da tercih edilen laboratuvardaki yoğunluk durumu gibi unsurlara bağlı olarak bu sürenin değişebildiğini belirtelim. Fakat sanıldığı gibi haftalarca devam eden bir bekleme süreci de yaşanmaz. En fazla birkaç hafta içerisinde protezler hazırlanmış olur ve uygulama aşamasına geçilir. Diş hekiminiz ne kadar beklendiği konusunda size daha detaylı bilgi verecektir.
Çıtçıtlı Proteze Alışma Süresi Ne Kadardır?
Tüm protez dişlerde olduğu gibi hastaların çıtçıtlı protez uygulamasında da bir alışma süreci yaşaması gerekir. Bu süre de kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle 1-3 hafta arasındadır. Ağız içi ölçülere birebir uygun olarak üretilmiş olmaları nedeniyle hastaların proteze alışmaları çok zor değildir. Ancak yine de dilin, damakların ve yanağın bu proteze uyum sağlaması gerekir. Bu da belirli bir zaman dilimini gerektirir.
Alışma evresinde genellikle çıtçıtlı protez dile temas ettiğine hastalar tuhaf hissedebiliyor. Protez diş kısımlarının dudaklara temasında da benzer durum yaşanabiliyor. Ancak buna alışmanın da çok uzun sürmediğinin altını çizelim. Proteze alışma süresini kısaltmak için normal ses tonu ile konuşma egzersizleri yapılabilir. Sık sık çıkarmak ise önerilmeyen bir durumdur. Rahatsızlık hissi yaratsa dahi kullanımına devam edilmesi, dil, yanak ve dudakların daha kısa zamanda proteze alışmasını sağlar.
Çıtçıtlı Protez Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Temizliğinin ve bakımının ihmal edilmemesi durumunda çıtçıtlı protez 5 yıl gibi bir süre kullanılabilir. Yüksek kalitede malzemelerden üretilmesi ve hastanın kullanımı konusunda talimatlara tam olarak uyması halinde bu süre 7 – 8 yıla kadar uzayabilir.
Çıtçıtlı Protez Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Mutlaka düzenli olarak çıtçıtlı protez temizliğinin yapılması gerekir. Temizlik ve bakım, en çok dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir.
- Protezin yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizlenmesine özen gösterilmelidir.
- Protezin darbe almasını önlemek gerekir. Gerçek dişlere zarar veren ser kabuklu yiyeceklerin dişle ısırılması, kalem ya da gözlük sapı ısırma davranışları, çıtçıtlı protezlere de zarar verir ve bu nedenle söz konusu davranışlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Takılması sırasında protezin damağa tam olarak oturduğundan emin olunmalıdır.
- Çene kapatılmadan protez yerleştirilmelidir. Çene kapatıldıktan sonra yerleştirmeye çalışmak ise özellikle protezin bağlantı yerlerinin hasar görmesine yol açabilir. Takma ve çıkarma sırasında çenenin tam olarak açılması gerekir.
- Zamanla çene bölgesinde değişimler meydana gelebilir. Bu nedenle rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı ve eğer protez bollaştıysa yenilenmesi sağlanmalıdır.
Çıtçıtlı Protez ile Yemek Yenir mi?
Evet, çıtçıtlı protez ile rahatlıkla yemek yenebilir. Beslenme esnasında bir problem yaşanmadığını söyleyebiliriz. Hassas bağlantılı protezler sadece yumuşak dokulardan değil, dişlerden de destek alan ürünlerdir. Bu sayede dişin kesme, ısırma ve çiğneme fonksiyonlarından hiçbir sorun yaşanmadan faydalanılabilir. Bu konuda en çok merak edilen unsurlardan biri de yemek yeme esnasında protezlerin hareket etme riski oluyor.
Bu protezler tam olarak oturur ve doğru şekilde takılmaları halinde yemek yeme, konuşma gibi eylemler sırasında yerinden oynamaz. Haliyle yemek yeme sırasında kaymaları, çıkmaları, düşmeleri gibi bir durum söz konusu değildir. Elbette zaman içerisinde eskimeleri ve deforme olmaları gibi bir risk bulunuyor ancak bu gibi durumlarda da yenilenmeleri mümkün olacaktır.
Çıtçıtlı Protezin Avantajları
Sağlam Tutunma
Kuşkusuz çıtçıtlı protez oldukça iyi bir tutunma özelliğine sahiptir. Bu sayede konuşma ve beslenme gibi eylemler esnasında rahatlıkla kullanılabilirler. Sağlam bir şekilde tutunmaları, protezin çıkması ya da düşmesi gibi endişelerin yaşanmasına da neden olmaz.
Konforlu Kullanım
Pek çok protez çeşidi ile kıyaslandığında bu ürünlerin daha konforlu bir kullanım imkanı sundukları söylenebilir.
Uzun Kullanım Ömrü
Temizliği ve bakımı ihmal edilmediğinde oldukça uzun bir kullanım ömrü sunarlar. Aynı zamanda düşmesi, kırılması gibi durumlarda onarımlarının mümkün olduğunu da eklemek gerekir.
Doğal Görünüm
Dışarıdan bakıldığında protez olduklarının anlaşılması zordur. Son derece doğal bir görünüm sunmaları da ön plana çıkan avantajları arasında yer alır. Özellikle kişinin diş eti ve diş rengine uygun şekilde tasarlanmaları halinde doğal görünüm açısından tüm beklentileri karşılamaları mümkün olur.
İyi Beslenme Yeteneği
Protezler ile ısırma, kesme ve çiğneme gibi eylemlerin kolaylıkla yapılabilmesi, kişinin iyi bir beslenme yeteneği kazanmasını sağlar. Gerçek dişlere zarar vermeyen sertlikteki gıdalar bu protez dişlere de zarar vermez, güvenle çiğnenebilir ve tüketilebilir.
Diş Etine Zarar Vermez
Doğru şekilde tasarlanması ve üretilmesinin yanı sıra tam olarak oturmasının sağlanması halinde protezlerin diş etlerine hiçbir zararı olmayacaktır. Diş etlerini çizmeyen ve tahriş etmeyen protezler hasta tarafından da gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Pratik Bakım
Temizliği ve bakımı gayet kolay bir şekilde yapılabilir. Günlük temizliği için kısa bir süre ayırmak yeterli olur.
Çıtçıtlı Protez Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Temizlik ve bakımı çıtçıtlı protez kullanım ömrü ile yakından ilgilidir. Bu nedenle özellikle temizlik konusunu ihmal etmemek gerekir. Uygulamanız gereken yöntemler ise şöyledir:
- Her yemekten sonra protezi durulamanızı öneririz. Bu sayede gıda artıklarının birikimi önlenir ve ağızda kötü koku oluşumunun da önüne geçilir.
- Günlük olarak protez dişlerin yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası ile fırçalanması gereklidir. Sert olan fırça kılları protezlerin çizilmesine neden olabiliyor.
- Özel olarak üretilen protez temizleyici malzemeler tercih edilebilir. Ancak diş macunu ile temizlenmeleri önerilmez. Diş macunları da bu protezlere zarar verebilir.
- Protez kullanılmadığında temiz ve ılık su içerisinde bekletilebilir. Bu sayede kurumaları önlenebilir.
- Ağız temizliğine ve hijyenine dikkat etmek de önemlidir. Sadece protezler değil ağız içi de düzenli olarak temizlenmelidir.
Çıtçıtlı Protez Fiyatları
Fiyatlar kişiden kişiye değişebilir ve bu nedenle çıtçıtlı protez fiyatı olarak sabit bir rakamdan söz edemeyiz.