Protez diş herhangi bir nedenle diş kaybının meydana gelmesi ya da dişin çekilmesi durumunda uygulanan bir yöntemdir. Tamamen kişinin ağız içi ölçüsüne göre özel olarak üretilen protez dişler, eksik diş sorununa gayet başarılı bir çözüm sunar. Elbette diş eksikliğinden kaynaklanan konuşma, çiğneme sorunları gibi problemler de ortadan kalkmış olur. Günümüzde protez dişlerin pek çok farklı seçenek sunabildiğini ekleyelim. Kişinin taleplerine ya da ihtiyaçlarına göre en uygun olanı seçilebiliyor.
Protez dişlere alışmak için biraz zaman gerekir. Bu alışma süreci her hastada aynı olmayabilir. Ancak genellikle kısa sürede alışma döneminin tamamlandığını da eklemeliyiz. İlk kullanılmaya başlandığında yanak kasları, dil ve hatta dudaklar protez diş çeşidine alışır. Sonrasında hastanın çok daha konforlu bir şekilde protez dişlerini kullanmaya başlaması da mümkün hale gelir.
Bu diş çeşitlerine dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. Kaç çeşit seçeneğin olduğundan ve kullanım ömründen de söz edeceğiz. İlk olarak nasıl yapıldığı konusunu ele alalım.
Protez Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Protez dişlerin tamamen hastaya özel olarak üretilmesi gerekir ve bu nedenle öncelikle ölçü alınır. Eğer ağız içerisinde kırık diş kökleri ya da kemik çıkıntıları varsa bu sorunlar giderilmelidir. Diş eti hastalığı varsa tedavinin yapılması gerekir. Sonrasında protez diş aşamasına geçilebilir. Protez dişlerin üretimde farklı malzemeler kullanılıyor olsa da genellikle akrilik malzeme ya da porselen malzeme tercih edilir. Üretim tamamlanana kadar geçici protez dişler takılabilir.
Gerçek protezlerin hazırlanmasının ardından uygulama aşamasına geçilir. Uygulama aşaması ise hangi tür protez dişlerin tercih edildiğine bağlı olarak değişebiliyor. Eğer yapıştırılması gereken protez dişler tercih edildiyse bu aşamada medikal yapıştırıcı materyal ile protezlerin sabitlenmesi sağlanır. Uygulama aşamasında hastanın protez dişlerle ilgili bir şikayetinin olup olmadığına da bakılmalıdır. Batan, sıkıştıran ya da rahatsız eden bir kısım varsa mutlaka düzeltilmelidir. Ölçülerin doğru şekilde alınmış olması durumunda bu ve benzeri sorunlar genellikle yaşanmıyor. Dolayısıyla deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi bu noktada da önemini ortaya koyuyor. Bu arada tüm bu aşamaların herhangi bir ağrıya neden olmadığını da eklemek gerekir.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Eksik diş sorunundan kurtulmak isteyen hastalar için oldukça fazla sayıda protez diş seçeneği sunuluyor. Genel olarak bakıldığında tüm seçenekleri 3 başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezlerdir.
Sabit Protez Dişler
Bu protezler ağız içerisinde özel materyaller ile sabitlenir. Bu nedenle takılıp çıkarılması mümkün olmaz. Eksik diş sayısının fazla olduğu durumlarda genellikle sabit protez dişler kullanılır. Ancak az sayıda diş eksikliğinde de tercih edilmesinde bir sakınca bulunmaz.
Hareketli Protez Dişler
Halk arasında takma diş olarak bilinen protezler, hareketli olan protez dişlerdir. Çıkarılıp yeniden takılması mümkündür ve oldukça yaygın bir şekilde kullanılırlar. Düzenli olarak temizlenmeleri ise kullanım sorunu yaşanmaması açısından önem taşır. Takma dişler yani hareketli protezler de kendi içerisinde birkaç seçenek sunar.
Total Protez Dişler
Eğer ağız içerisinde gerçek diş kalmadıysa total protez dişler tercih edilebilir. Bu protezler alt çene ile üst çenedeki kemik dokusundan destek alır ve çoğunlukla ileri yaşlardaki hastalar için kullanılırlar.
Parsiyel Protez Dişler
Ağız içerisinde eksik diş varsa ancak gerçek dişlerin tamamı kaybedilmediyse bu durumda parsiyel protez diş tercih edilebilir. Bu protezler farklı malzemelerden üretilebiliyor. Çıkarılıp takılabilme özelliği bulunan parsiyel protez dişlerin kroşe tellerle ana dişlere tutunması sağlanır. Çok yaygın biçimde tercih edildiğini söylemeyiz ve nedeni de estetik endişelerdir.
İmmediat Protez Dişler
Bazı durumlarda ağız içerisindeki dişlerin tamamının çekilmesi gerekebiliyor. Ender de olsa böyle bir durum yaşandığında hastanın geçici olarak immediat protez dişlere sahip olması sağlanabiliyor. İmmediat protez dişler, uzun süreli kullanım için değildir. Asıl dişlerin hazırlanmasına kadar olan süreçte geçici olarak kullanılırlar.
Diş Üstü Protez Dişler
Eğer ağız içerisinde dişin kökü mevcutsa diş üstü protezler uygulanabilir. Doğal diş köküne protez dişin oturtulması şeklinde uygulanır.
İmplant Üstü Protez Dişler
İmplant üstü protez dişler ise sabit ya da hareketli olabilir. Hareketli olan implant üstü protez dişler, ağızda diş olmadığında devreye giren bir protez türüdür.
Protez Diş Nasıl Yapıştırılır?
Yapıştırma işleminde özel medikal malzemeler kullanılır. Bu malzemeler hem ağız içi dokularla hem de protez diş çeşitleri ile uyumludur ve tamamen zararsızdır. Doğru şekilde yapıştırılması ise protezlerin çıkmaması, sabit kalması bakımından önemlidir. Kullanılan yapıştırıcı materyallerin etkisi kısa zamanda ortadan kalkmaz. Uzun süre protezlerin sabit kalmasını sağlayabilirler.
Protez Diş (Takma Diş) Temizliği Nasıl Yapılır?
Hangi tür olursa olsun kullandığınız protez diş düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi halde kullanım ömrü azalır ve koku problemi gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir. Eğer hareketli olanları kullanıyorsanız her yemekten sonra çıkararak temizlemeli ve yeniden takmalısınız. Sabit protezler de yemeklerden sonra mutlaka temizlenmelidir. Temizlik için özel olarak formüle edilen ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler belirli bir kalitenin üzerinde olduğunda protezlere herhangi bir zarar vermiyor ve gayet etkin bir temizlik sunuyor. Protez dişlerin diş macunlarıyla temizlenmesi önerilmez.
Protez Dişin Avantajları Nelerdir?
Diş eksikliği, beslenmeden konuşmaya kadar dişlerin fonksiyonlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olur. Diş kaybının yarattığı bu sorunlardan kurtulmak için protez diş tercih edilebilir. Protez dişlerin sağladığı avantajlara ise bazı örnekler verebiliriz:
- Eksik diş sorunu nedeniyle yaşanan özgüven sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar.
- Dişlerin konuşma, çiğneme gibi fonksiyonları diş kaybıyla birlikte sıkıntıya girer. Protez dişler ise bu fonksiyonların yeniden kazanılması anlamına gelir.
- Gerçek dişler gibi hiçbir sıkıntı yaşanmadan kullanılabilirler.
- Günümüzde çok daha yüksek kalitede malzemelerle hazırlanmaları, doğal diş görüntüsü sunmalarını beraberinde getirir.
- Temizliğinin ihmal edilmemesi ve bazı hususlara özen gösterilmesi durumunda uzun bir kullanım ömrü sunarlar.
- Kişinin ağız ölçülerine uygun olarak üretilmeleri ise konforlu şekilde kullanılmalarını sağlar. Sadece kısa bir alışma sürecine ihtiyaç duyulur.
- Protez dişler geçmişe nazaran artık daha kısa sürede üretilir. Hastaların bekleme süresi daha kısadır.
Protez Diş Kimlere Uygulanır?
Eksik diş sorunu olan ve 18 yaşını doldurmuş olan herkesin protez diş uygulamasından faydalanması mümkündür. Ağız içerisinde çok sayıda dişin eksik olması durumunda bu tedavi devreye giriyor ve eksik diş sorununa kalıcı bir çözüm getirmeyi başarıyor. 18 yaş altına protez diş yapılmamasının nedeni ise ağız ve çene yapısı gelişiminin bu yaşa kadar devam ediyor olmasıdır.
Bilgi sahibi olun –> Full ağız diş
Protez Dişin Ömrü Ne Kadardır?
Her hasta için protez diş kullanım ömrü değişebilir çünkü ağız hijyenine ne oranda dikkat edildiği, protez üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesi farklı olabilir. Çoğunlukla 15 yıl ile 20 yıl arasında değişen bir süre boyunca protezlerin kullanılabildiğini ekleyelim.
Protez Diş Fiyatları
Protezin türü, kullanılan materyallerin kalitesi ya da diş hekiminin tecrübesi gibi hususlara bağlı olarak protez diş fiyatları değişiyor. Dolayısıyla protez dişlerde sabit bir fiyatlandırma yapılması mümkün değildir. Protez dişlere dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> invisalign