Full ağız diş tedavisi herhangi bir nedenle alt ya da üst çenedeki dişlerin çekilmesi gerektiğinde uygulanan tedavilerden biridir. Diş kaybı, sadece konuşma ve beslenme gibi işlevler açısından değil özgüven açısından da çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olur. Özellikle ağız içerisinde çok sayıda dişin kaybedilmesi durumunda yaşanan bu sıkıntıların çok daha ciddi boyutlara varabildiği bilinir. Dolayısıyla ağız içerisinde eksik dişlerin tamamlanması son derece önemlidir.
Eksik dişlerin tamamlanması, gülümsemenin yeniden kazanılması bakımından da büyük bir önem taşır. Bu noktada devreye full ağız diş tedavisi girer. Protez ya da implant uygulamaları ile tüm eksik dişlerin tamamlanması için gerçekleştirilen tedavi kapsamında hastanın yaşadığı sorunların tamamen ortadan kaldırılması sağlanır. Sadece alt çenedeki dişleri kapsayabilen bu tedavi sadece üst çenedeki dişleri ya da her ikisini birden de kapsayabilir.
Diş kaybı yaşayan kişiler için kalıcı ve etkin bir çözüm sunan bu tedavi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. Tedavinin avantajlarından ve dezavantajlarından da söz edeceğiz. Ancak öncesinde tedavinin nasıl yapıldığına dair merak edilen detaylardan başlayalım.
Full Ağız Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle dişlerin herhangi bir nedenle çekilmesi gerektiğinde ya da hasar görmüş olması gibi durumlarda full ağız diş tedavisi uygulandığını belirtelim. Ağızda sadece bir ya da birkaç dişin eksik olması halinde sağlam olan dişlerin çekilmesi gerekmez. Bu tedavi tam dişsizlik halinde uygulanan bir tedavidir. Tedavi öncesinde mutlaka ağız ve diş sağlığının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Şayet farklı sorunlar varsa bu problemlerin giderilmesi sağlanır. Ardından Full diş tedavisine başlanabilir.
Öncelikle bir planlama yapılmalıdır ve hasta için uygulanacak yöntem seçilmelidir. İmplant uygulamaları, en sık tercih edilen teknik oluyor. Hareketli tam protez dişlere nazaran kullanımının çok daha konforlu olması nedeniyle günümüzde full implant tedavisine daha sıcak bakıldığını söyleyebiliriz. İşleme başlanmadan önce bazı ölçülerin alınması gerekir. Çünkü tedavi kapsamında protez dişler hastaya özel olarak hazırlanır. Bunun için de ağız içerisinden ölçü alınmasına ihtiyaç olur.
Tedavinin şu adımları içerdiğini belirtelim:
Muayene ve Planlama
Bu aşamada ağız içi muayenesi gerçekleştirilir ve hastanın ihtiyaçları da dikkate alınarak tedavi planlaması yapılır. Eksik diş sayısı belirlenir, diş eti sağlığı kontrol edilir.
Ölçü Alımı ve Protez Üretimi
Bu aşamada ise hastanın ağız içerisinden bazı ölçüler alınır. Bu ölçüler doğrultusunda diş protezlerinin laboratuvar ortamında üretimi gerçekleştirilir. Protezler birebir hastanın ağız içi ölçülerine uygun olarak üretilir.
Geçici Protez Takılması
Kalıcı olarak kullanılacak protezlerin üretim aşamasında hastanın rahat etmesi için geçici protezler takılır.
Kalıcı Protez Takılması
Tedavinin son aşamasıdır ve bu aşamada kalıcı protezler ağız içerisine yerleştirilir. Hastanın herhangi bir rahatsızlık yaşayıp yaşamadığına bakılır ve bir sorun bulunmuyorsa tedavi de tamamlanmış olur.
Full Ağız Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Her hasta için tedavi süresi aynı olmayabilir. Genellikle 3 seans ile 5 seans arasında full ağız diş tedavisi tamamlanmış olur. Ancak bazı hastalarda diş eti rahatsızlıkları gibi tedaviye başlanmasına engel olabilecek sağlık sorunları bulunuyor. Öncelikle bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gerekiyor ve bu da toplam tedavi süresinin daha uzun olmasını beraberinde getiriyor. Dolayısıyla hastalar için sabit bir süreden söz edemeyiz. İlk muayene sonrasında diş hekimi tarafından toplam tedavi süresine dair daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Full Ağız Diş Tedavisinde Hangi Uygulamalar Yer Alır?
Tedavi kapsamında hangi uygulamaların yapılacağına hastanın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda karar verilir. Özellikle çene kemiğinin durumunun full ağız diş tedavisi kapsamında önemli bir parametre olduğunu söyleyebiliriz. Çene kemiğinin röntgen filmi ile mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Bu doğrultuda tedavide gerçekleştirilebilecek uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- İmplant diş tedavisi
- Kanal tedavisi
- Ortodontik tedaviler
- Diş eti tedavisi
- Diş çekimi
- Çürük diş tedavisi
- Dolgu uygulaması
- Köprü diş uygulaması
- Diş beyazlatma
- Diş kaplama uygulamaları
Elbette hastanın full ağız diş tedavisi istemesi halinde yukarıda sıraladığımız uygulamalardan tamamı gerçekleştirilmez. Sadece ihtiyaç duyulan işlemler tedavi kapsamına alınır.
Full Ağız Diş Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Eğer ağız içerisinde eksik diş sayısı fazlaysa full ağız diş tedavisi yapılabilir. Bunun için mutlaka belirli bir zamanı beklemek gerekmez. Hatta çene kemiği sağlığı açısından eksik diş sorununun olası en erken dönemde çözülmesi önemlidir. Aşağıdaki durumlardan en az birini yaşıyorsanız en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmanızı öneririz.
- Büyük oranda diş kaybının meydana gelmiş olması
- Dişlerin büyük bölümünde çürüme, düşme ya da diş sağlığında kötüleşme meydana gelmiş olması
- Ağız bakımının kötüleşmesi
- Çoklu restorasyonlara ihtiyaç duyulması
Full Ağız Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Çok sayıda diş kaybının meydana geldiği hastalar için full ağız diş tedavisi uygundur. Hastalar hareketli protez kullanmak istemediklerinde implant tedavisi ile eksik diş sorunu çözülebilir. Çok sayıda diş kaybının olması, implant tedavisine engel değildir. İmplantın yalnızca bir ya da iki diş eksikliği durumunda tercih edilebilecek bir tedavi olduğu düşünülse de daha fazla sayıda diş eksikliğinde de tercih edilebilir. Bu nedenle full ağız diş tedavisi alt ve üst çenede çok sayıda diş eksikliği olan tüm hastalar için uygun bir seçenektir.
Full Ağız Diş Tedavisinin Avantajları
Genel olarak full ağız diş tedavisi avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Daha iyi bir gülümseme sunar. Eksik dişlerden kaynaklanan gülümseme sorunlarını kalıcı olarak ortadan kaldırır. Hastalar rahatlıkla gülümseyebilir ve bu konuda estetik açıdan bir endişe duymazlar.
- Dişlerin fonksiyonel anlamda iyileşmesi sağlanmış olur. Yemek yeme, konuşma gibi işlevler bakımından dişler çok önemlidir. Eksik dişten kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için bu soruna kalıcı bir çözüm getirilmiş olur.
- Konforlu kullanım, bu tedavinin sağladığı bir diğer avantajdır. Protez dişler tamamen kişinin ağız yapısına uygun olarak üretilir ve bu nedenle ilk günden itibaren gayet konforlu bir şekilde kullanılabilirler.
- Oldukça doğal bir görünüm sunması, bu tedavinin kazanımları arasında yer alır. Kişiye uygun bir rengin seçilmesiyle birlikte estetik açıdan güzel bir görünüm yakalanırken doğal görünüm de korunmuş olur.
- Eksik dişten kaynaklanan özgüven sorunları da ortadan kalkmış olur. Kişinin konuşma ya da gülümseme sırasında kendini daha özgüvenli hissetmesi sağlanır.
Bilgi sahibi olun –> Köprü diş
Full Ağız Diş Tedavisinin Dezavantajları
Bu tedavinin dezavantajı sadece sürecin biraz uzun olmasıdır. Diğer tedaviler ile kıyaslandığında full ağız diş tedavisi daha fazla sayıda seansı gerektirir. Bunun nedeni ise protez dişlerin kişinin ağız ölçülerine uygun olarak hazırlanmasıdır.
Full Ağız Diş Tedavisi Fiyatları
Tedavi öncesinde bazı işlemlerin yapılıp yapılmayacağı, diş hekiminin deneyimi, hangi uygulamaların tedaviye dahil edileceği gibi unsurlar full ağız diş tedavisi fiyatlarını belirliyor. Dolayısıyla fiyat konusunda sabit bir rakamdan söz etmek mümkün olmuyor. Randevu alarak ağız ve diş muayenesinden geçmeniz, beklentilerinizi diş hekiminiz ile görüşmeniz durumunda sizin için de bir full ağız diş tedavisi planlaması yapılır. Tedaviye dahil edilecek uygulamalar da belirlendiği için net bir fiyat bilgisinin iletilmesi mümkün olur.
İlginizi çekebilir –> invisalign