Full ağız implant herhangi bir nedenle ağız içerisindeki dişlerin tamamının kaybedilmesi halinde uygulanan bir eksik diş tedavisidir. Dişlerin büyük bölümünün kaybedilmesi halinde de bu tedavi tercih edilebilir. Tedavi kapsamında ağız içerisinde birden fazla sayıda implant yerleştirilir ve üzerine de protez dişler uygulanır. Bu sayede tüm diş eksikliklerinin giderilmesi mümkün olur. Tedaviyle hastaların dişsizlikten kaynaklanan problemlerinin giderildiğini de eklemek gerekir.
Eğer ağız içerisinde bir ya da birkaç diş kaldıysa full ağız implant tedavisi tercih edildiğinde bu dişler çekilebilir. İmplantların diş eti altına yerleştirildiğini ve görünüm bakımından tek diş implant ile farkının olmadığını eklemeliyiz. Başarılı bir şekilde uygulanması durumunda çok uzun ve sorunsuz bir kullanım imkanı tanır. Aynı zamanda doğal bir duruş sergiler ve bu yönüyle de hastaların esteti beklentisini karşılar.
Tam dişsizlik sorununun nasıl giderildiğini ve bu tedavinin avantajlarının neler olduğunu aktaracağız. Tedaviye dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ancak öncesinde nasıl uygulandığı konusuna açıklık getirelim.
Full Ağız İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tedaviye başlanmadan önce hastanın ağız içinin muayene edilmesi ve aynı zamanda çene kemiği yoğunluğunun da gözden geçirilmesi gereklidir. Çünkü full ağız implant tedavisinde ağız içerisine fazla sayıda titanyum vida yerleştirilir ve çene kemiği dokusunun bu vidaları destekleyecek bir güce sahip olması gereklidir. Eğer tedaviye engel bir durum yoksa hemen tedavi planlamasına geçilir. Çene kemiğinin desteklenmesi gerekiyorsa kemik grefti işlemi tercih edilebilir. Bu durumda bir süre beklenir ve yaklaşık 6 ay gibi bir zaman diliminden sonra tedaviye başlanabilir.
Vidaların yerleştirilmesinden önce lokal anestezi uygulandığını ve bu nedenle titanyum vida yerleştirme aşamasında hastaların hiçbir rahatsızlık yaşamadıklarını da eklemek gerekir. Anestezi ile uyuşma elde edildikten sonra kemiğe boşluk açılır ve boşluklara da implantlar yerleştirilir. Sonrasında dikiş atılarak bu kısımlar kapatılır. Bir süre iyileşmenin beklenmesi gerekir ve bu süre her hastada aynı değildir. Dokulardaki iyileşme hızına göre değişmekle birlikte 2 ya da 3 ay beklenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Sonrasında protez dişler yerleştirilir ve tedavi tamamlanır. Protez dişler alınan ölçülere göre laboratuvar ortamında tamamen hastaya özel olarak üretilir.
Tam Dişsizlik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Tam dişsizlik ağız içerisinde, alt ve üst çenede diş kalmamasıdır. Tüm dişlerin kaybedilmesi olarak da açıklanabilir ve bu sorunun tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biri full ağız implant uygulamasıdır. Aynı zamanda sabit protezler ya da hareketli protezler de tercih edilebilir. Burada hem hastanın ağız ve çene kemiğinin durumu hem de talepleri dikkate alınarak en uygun tedavi seçeneği tercih edilir.
Full Ağız İmplant Tedavisinde Kaç Adet İmplant Yapılır?
Kaç adet implant ile full ağız implant tedavisinin yapılacağı kişinin durumuna göre değişebiliyor. Ancak maksimum olarak alt çeneye 8 ve üst çeneye 8 olmak kaydıyla 16 adet implant ile tedavi planlamasının yapıldığını söyleyebiliriz. Uygulamanın başarılı olabilmesi için kişinin ağız yapısının da uygun olması ve bir anlamda morfolojik koşulların 16 implant için ideal olması gerektiği unutulmamalıdır.
Bununla birlikte bazı hastalarda 6 adet alt çeneye ve 6 adet üst çeneye implant uygulamasının yapıldığını da söyleyebiliriz. Bu noktada kaç adet implantın yapılacağına gerekli incelemeler sonrasında diş hekiminin karar vermesi gerektiğini belirtebiliriz.
Full Ağız İmplant Tedavisinde Hangi Malzemeler Kullanılır?
Kullanılan malzemeler farklı olabilir ve full ağız implant tedavisinde tercih edilen malzemeler genellikle şu şekildedir:
Titanyum İmplant
İmplant tedavisinde çoğu zaman titanyum materyalin kullanılması söz konusudur. Bu materyalin insan vücudu ile uyumu üst düzeydedir. Çene kemiğine gayet sağlam bir şekilde oturması ve dayanıklılığı da titanyum vidaların daha sık tercih edilme nedenleridir.
Zirkonyum İmplant
Daha ender olsa da titanyum yerine zirkonyum implantların da tercih edilebildiğini ekleyelim. Zirkonyumun da biyo uyumluluğu yüksektir.
Abutment
Bu materyal implantın üst bölümüne yerleştirilir ve protez dişlerin bağlandığı bir ara parça olarak düşünülebilir. Abutment titanyumdan yapılabileceği gibi zirkonyum materyalden de üretilebilir.
Protez Diş
Protez diş üretiminde pek çok farklı malzeme kullanılabilir. En sık tercih edilenler porselen ve zirkonyum kaplama şeklindedir.
Kemik Grefti
Her hastada kullanılmaz, sadece çene kemiği dokusunun yetersiz olduğu hastalarda tercih edilir. Sentetik olabildiği gibi hayvansal da olabilir ya da insanların kendi kemik dokuları da kullanılabilir.
Sıraladığımız bu materyallerin kalite seviyeleri de farklı olabiliyor. Uzun süre kullanılabilen ve sorun yaşamadan kullanım şansı sunan implantlar için kalite düzeyi yüksek malzemelerden üretilenlerin tercih edilmesi son derece önemlidir.
Full Ağız İmplant Kimler İçin Uygundur?
Kimi zaman ağız içerisinde ciddi komplikasyonlar gelişebiliyor. Buna bağlı olarak çok sayıda diş kaybı meydana gelebiliyor ve bazı hastaların tüm dişlerini kaybetmeleri de söz konusu olabiliyor. İşte bu kişiler için tercih edilebilecek en önemli seçeneklerden biri full ağız implant oluyor. Zamanla dişlerin tamamının ya da çok büyük bir kısmının kaybedilmesi durumunda dişsizlik sorununa kalıcı bir çözüm sunan işlemdir. Ancak tedavinin uygulanabilmesi için kişinin çene gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Dolayısıyla 18 yaş öncesinde bu tedavinin uygulanması önerilmez. Aynı zamanda kişinin çene yapısı ve çene kemiği yoğunluğu da önemlidir. Çene kemiğinin ideal yoğunlukta olması koşulu aranır.
Full Ağız İmplantın Avantajları
En önemli avantajı eksik diş probleminin full ağız implant tedavisiyle ortadan kalkmasıdır. Diş eksikliği, beslenme ve konuşma sırasında da çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda özgüven problemlerine de neden olduğu biliniyor ve full ağız implant ile bu sorunların tamamının giderilmesi sağlanıyor. Son derece doğal ve estetik bir görünüm sunması da tedavinin avantajlarından biridir. Bu tedavide ağız içerisinde yerleştirilen titanyum vidalar ve protez dişler oynamaz, yerinden çıkmaz. Konuşma ve beslenme sırasında da sabit kaldığından hastalar çok daha güvenli hissederler. Oldukça uzun süre dayanıklı olması da önemli avantajlardan biridir.
Full Ağız İmplantın Dezavantajları
Öncelikle full ağız implant tedavisinin pek dezavantajının olmadığını söyleyebiliriz. Sadece pek çok tedaviye nazaran maliyeti biraz daha yüksek olabilir. Bununla birlikte hastaların bir iyileşme süreci yaşamaları gerekir. Bunun dışında dezavantaj olarak tanımlanabilecek bir faktör olmadığını belirtebiliriz.
Full Ağız İmplant Tedavisi Ne Kadar Süre Kullanılır?
Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen full ağız implant tedavisi, hastanın ağız ve diş temizliğini, bakımını ihmal etmemesi durumunda çok uzun yıllar kullanılabilir. Ömür boyu kullanılması da mümkün olabilir. Ancak ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi durumunda diş etlerinde rahatsızlıklar olabilir ve daha farklı sıkıntılar da yaşanabilir. Bu durumun implantları da olumsuz etkilemesi riski vardır.
Full Ağız İmplant Fiyatları
Ağız içerisine kaç adet implant yapılacağı ve implant için kullanılan malzemelerin neler olduğu gibi unsurlara göre full ağız implant fiyatları değişir. Bu nedenle net bir fiyattan söz edemeyiz ancak randevu alarak ağız içi muayeneden geçmeniz durumunda yapılacak tedavi planlaması netleştirilir. Bu sayede fiyat bilgisi de alabilirsiniz. Sorularınızı iletmek için bizi arayabilir ya da altta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz.