Porselen kaplama porselenden hazırlanan bir kaplamanın diş yüzeyine uygulanmasıdır. Beslenme alışkanlıkları, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, genetik unsurlar gibi pek çok faktöre bağlı olarak dişlerde sararma, çürüme ya da aşınma olabilir. Bu durum dişin fonksiyonlarını ve görünümünü olumsuz etkiler. Söz konusu görüntüyü gizlemek için uygulanabilen yöntemlerden biri de porselen kaplamalardır.
Bu kaplamalar dişin ön yüzeyine uygulanır ve dişteki istenmeyen görüntünün mükemmel bir şekilde gizlenmesini sağlar. Ancak işlem öncesinde mutlaka diş çürükleri gibi bazı problemlerin tedavi edilmesi gerekir. Ardından kaplamalar ile dişe hem daha sağlıklı hem de daha beyaz bir görünüm kazandırmak mümkün olur. Porselen kaplamaların lekelere karşı gayet dirençli bir materyalden üretildiğini ekleyelim. Bu sayede hastalar konforlu bir şekilde kaplamaları kullanabiliyor.
Bu kaplamaların kullanım ömrüne, uygulama sonrası nelere dikkat edildiğine ve fiyatların neden farklılık gösterdiğine değineceğiz. Öncesinde işlemin nasıl yapıldığını kısaca özetleyelim.
Porselen Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk olarak çürük diş sorunu ya da diş eti hastalığı gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar varsa gerekli tedaviler gerçekleştirilir. Ardından porselen kaplama uygulamasına geçilebilir. Bu işlemde dişlere çok hafif seviyede bir inceltme yapılması gerekir. Az oranda bir aşındırma yapılması, plakaların dişe çok daha sağlam bir biçimde tutunmasını sağlamak amaçlıdır.
Ardından diş ölçüleri alınır kalıp çıkarılır. Bu ölçülere göre kaplama malzemeleri laboratuvar ortamında hazırlanır. Kaplamalar hazır olduğunda da diş yüzeyine uygulanır ve sabitlenir. Bu arada dişlerde inceltme yapılması acı veren bir işlem değildir çünkü bölgeye lokal anestezi uygulanır. Hastaların bu konuda endişe yaşamasına gerek olmaz, porselen kaplamaların tüm aşamalarında hastaların acı ya da ağrı hissetmesi engellenir.
Porselen Kaplama Dişlerin Avantajları Nelerdir?
- Dayanıklı bir materyalden üretiliyor olması, porselen kaplama işleminin en önemli avantajıdır. Sağlamlığı sayesinde uzun süre kullanılabilir.
- Estetik bakımdan tüm beklentileri karşılamayı başarır. Gayet güzel ve beyaz görünür.
- Ön dişlere de uygulanabilir.
- Kısa zamanda tamamlanması sayesinde hastaların haftalarca beklemesine gerek kalmaz.
Diş Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?
Hastaya porselen kaplama uygulandıktan sonra sıcak ve soğuk hassasiyeti olabilir. Bu da işlemin dezavantajıdır. Hastanın diş beyazlatma yapmayı planlıyor olması durumunda kaplamadan önce bu uygulamanın yapılması gerekir. Kaplamanın çıkarak düşmesi riski bulunur ancak bunun çok nadir gerçekleştiğini de eklemeliyiz. Son olarak diş sıkma davranışı olanlar için bu kaplamalar ideal bir seçenek değildir.
Porselen Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Hastalar porselen kaplama sonrasında bazı bölgelerde sertlik hissedebiliyor ve bu gayet normaldir. Kısa zamanda bu his ortadan kalkar. Eğer devam ederse diş hekimine başvurulmalıdır. Uygulama sonrasında ağız ve diş hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Bu uygulama dişleri çürümeye karşı korumaz. Dolayısıyla mutlaka diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi alışkanlıklara devam edilmesi gerekir. Ön dişler ise sert yiyecekler ısırılmamalı, çiğnenmemelidir. Sadece yumuşak gıdaların ön dişlerle çiğnenmesi önerilir.
Porselen Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pek çok nedenle porselen kaplama uygulaması tercih edilebiliyor. Hastaların bu uygulamadan faydalanma nedenlerine bakıldığında en sık şu unsurlar dikkat çekiyor:
- Dişlerde ortodontik tedavi gerektirmeyecek seviyede hafif çapraşıklık olması
- Diş beyazlatma teknikleriyle istenen sonucun elde edilememiş olması
- Dişlerde çatlak ya da kırık olması
- Diş aralarında boşluklar olması
- Diş boyutunun çok küçük ya da kısa olması
- Diş şekillerinde anormallik
Kimler Porselen Diş Yaptırabilir?
Daha estetik ve hoş görünen dişlere sahip olmak isteyenler için porselen kaplama gayet uygun bir seçenektir. Eksik diş sorunu olanlara da uygulanabilmesi önem taşır. Kırık ya da çatlak olan dişlere uygulanabilir ve bu sayede öz konusu problemin mükemmel bir şekilde kamufle edilmesi mümkün olur. Çürük diş sorunu olanlar ile çürüğün tedavi edilmesinin ardından porselen kaplamalardan faydalanabilir. Bu kaplamalar dolgu yapılmış ya da kanal tedavisi yapılmış dişlere de uygulanabiliyor ve bir sorun yaşanmadan kullanılabiliyor.
Kimi zaman diş beyazlatma teknikleri ile istenen diş beyazlığı yakalanamaz. Özellikle genetik olarak sarı tonlarında dişlere sahip olanlar için bu durum önemli bir probleme dönüşüyor. İşte bu noktada devreye yine porselen kaplamalar giriyor. Beyaz diş görünümü elde etme noktasında gayet başarılı bir işlemdir. Ancak diş eti hastalığı olanlarda bu kaplamanın yapılması önerilmez. Öncesinde mutlaka tedavinin yapılması ve tamamlanması gerekir.
Porselen Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Sıklıkla tercih edilen porselen kaplama çeşitleri şöyledir:
- Porselen diş kaplama
- Seramik kullanımlı porselen kaplamalar
- Metal kullanımlı porselen diş kaplamalar
Dişin yapısı, mevcut sorunlar ve dişin rengi gibi bazı hususlar dikkate alınarak hastaya en uygun olan tür diş hekimi tarafından seçilir.
Porselen Kaplama Diş Fiyatları Ne Kadar?
Hangi porselen kaplama türünün seçildiği, kaç adet dişe uygulanacağı ve kaplama öncesi diş eti ya da çürük tedavisi gibi bazı tedavilerin yapılıp yapılmayacağı fiyatları etkileyen temel faktörlerdir. İşte bu nedenle her hasta için geçerli olan sabit bir fiyatlandırmadan söz edemeyiz. Diş durumunun incelenmesi ve varsa çürük diş gibi bazı sorunların tespit edilmesi gerekir. Ardından size uygun porselen kaplamanın türü seçilir ve tarafınıza fiyat bilgisi iletilir.
Porselen Diş Kaplama Uygulama Aşamaları
Genel olarak porselen kaplama aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Dişler özel bir aletle temizlenir.
- Lokal anestezi uygulanarak bölgenin uyuşması sağlanır ve böylece işlem esnasında hastanın acı, sızı hissetmesinin önüne geçilir.
- Anestezi ilacı etkisini gösterdikten sonra dişlerde inceltme işlemi gerçekleştirilir.
- Kalıp alınır ve ağız içi ölçüler alınarak laboratuvarda kaplamaların üretilmesi aşamasına geçilir.
- Gerçek kaplamalar hazır olana kadar hastaların dişlerini rahatça kullanabilmeleri için geçici kaplamalar yapılır.
- Kaplamalar hazır olduğunda geçici kaplama çıkarılır ve gerçek kaplamalar diş yüzeylerine uygulanır.
- Hastayı rahatsız eden bir kısım varsa törpülenir ve kaplamalara son ekli verilir. Böylece uygulama tamamlanmış olur.
Porselen Kaplama Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?
Kişinin porselen kaplama yaptırmasından sonra kaplamaların ne kadar süre kullanılacağı her hastada aynı değildir. Eğer hasta ağız ve diş temizliğine, bakımına özen gösterirse kaplamaların kullanım ömrü 10 – 15 yıla kadar uzayabiliyor.
Porselen Kaplamalarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hastaların porselen kaplama sonrasında dikkat etmeleri gereken unsurlar şöyledir:
- Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir.
- Dişlerin günde 2-3 defa fırçalanmalı ve diş araları diş ipi ile temizlenmelidir.
- Yılda 2 defa rutin ağız ve diş kontrolüne gidilmelidir.
- Kabuklu kuruyemiş gibi sert yiyeceklerin ısırılmasından kaçınılmalıdır.
- Kalem, gözlük sapı ısırma gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.
Porselen Kaplama Ne İçin Yapılır?
Aşağıda sıraladığımız durumlar porselen kaplama işleminin yapılma nedenleridir.
- Dişlerde çapraşık bir görünüm olması
- Eksik diş bulunması
- Dolgu ile onarılamayan çürük diş problemi
- Dişlerde kırıklar olması
Sıraladığımız bu durumlar dışında daha farklı bir nedenle de bu işlem yapılabilir.
Porselen Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kaplamaların kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğinden ölçüler alındıktan sonra hastaların bir süre beklemesi gerekir. Bu süre bir hafta ile 10 gün arasında değişir. Siz de porselen kaplama hakkında merak ettiğiniz konuları ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.